středa 7. září 2016

Švestková buchta s ořechovou drobenkou


Já vím, že se říká "škoda každé trnky, která neskončí v bečce" (nebo tak nějak), stejně si ale každý rok natrhám pár švestek do koláče, sladkých knedlíků a samozřejmě do pusy. Každý rok taky peču tuhle švestkovou buchtu, je prostě skvělá. Sem na blog ji dávám až teď, nějak se mi ji dosud nedařilo vyfotit. I letos to málem nevyšlo. Stačila jsem v rychlosti cvaknout několik snímků, než se mi na švestky vrhlo pár malých ručiček (hádám, že za pár let bude též tvrdit "škoda každé trnky...", zatím je má naštěstí radši v původním stavu). Co je ovšem na buchtě nejlepší, nejsou švestky, ale ořechová drobenka. Vlašské ořechy rozmixované s cukrem, máslem a skořicí voní přímo božsky a chutnají ještě líp, proto taky vždycky přidávám mouku až nakonec, abych si mohla pár lžiček ujíst jen tak.


Ingredience

180 g másla, změklého
150 g cukru krystal
5 vajec
1 lžička vanilkového extraktu
300 g zakysané smetany
380 g hladké mouky

2 lžičky kypřícího prášku

švestky, vypeckované a rozpůlené

Drobenka 

120 g vlašských ořechů
30 g třtinového cukru
1 vrchovatá lžička skořice
60 g másla, rozpuštěného
75 g hladké mouky

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Postupně vešleháme vejce (přidáváme po jednom), vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku a kypřící prášek.

Na drobenku v mixéru se sekacími noži nasekáme ořechy nadrobno, přidáme ostatní ingredience a krátce promixujeme. Nebo vše smícháme ručně.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe švestkami řezem nahoru a posypeme drobenkou. Pečeme asi 45 minut, testujeme špejlí.







Inspirace: Albert magazín

2 komentáře: