neděle 11. září 2016

Broskvový koláč se skořicí


Před dvěma týdny jsme jeli na výlet do Brna, trhy na Zelňáku jsem prostě nemohla vynechat. Nejraději bych koupila úplně všechno, protože nás ale čekal celý den ve městě a skoro hodinová cesta zpátky, vzala jsem aspoň broskve. Už od pohledu vypadaly sladce a šťavnatě, cedule slibovala, že půjdou lehce od pecky, a bylo to tak. Pekla jsem ten týden velký dort a na oslavu přijela i moje rodina, takže broskve nakonec putovaly do rychlé buchty na snídani, pár kousků koláče pak odcestovalo na sever Čech. Všem moc chutnalo. Mimochodem, poslední broskev stále čeká v ledničce a stále vypadá sladce a šťavnatě. Zelňák je prostě nej.

Ingredience

170 g cukru krystal
300 g hladké mouky
190 g másla, změklého
1 lžíce skořice
2 vejce
300 ml zakysané smetany
špetka soli
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva

2-3 velké broskve, nakrájené na měsíčky

Postup

V míse zpracujeme cukr, mouku, máslo a skořici na hrubou drobenku, 1 hrnek odebereme stranou. Vajíčka prošleháme se smetanou a vmícháme do zbylé směsi. Nakonec přidáme sůl a kypřící prášek a umícháme husté těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme a poklademe broskvemi, každý měsíček vmáčkneme do těsta, slupkou nahoru. Broskve posypeme odloženým hrnkem moučné směsi/drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 45-60 minut (podle velikosti formy - pekla jsem v menší formě, o průměru 20 cm, takže těsto bylo poměrně vysoké, asi 1 hodinu).


Inspirace: www.tidymom.net

Žádné komentáře:

Okomentovat