čtvrtek 6. října 2016

Křehký koláč s hruškami a marcipánem









Dneska je přesně ten pravý podzimní den, na který jsem se těšila netěšila. Venku je sychravo a prší, přesně ten čas, kdy je nejlepší uvařit si hrnek čaje a schoulit se do křesla pod měkkou deku, přečíst si knížku, pustit si film či jen tak zavřít oči a spát. Jenže takových dnů moc není. Spíš totiž převažují ty, kdy je sychravo a prší a vám stejně nezbývá nic jiného, než se až po uši zachumlat do šátku, vytáhnout deštník a vyrazit do ulic. Proto ten upršený podzim nemám moc ráda. Ale když už teda je sychravo a prší, je taky fajn zapnout troubu a upéct si něco dobrého, z podzimních sladkých hrušek a voňavého marcipánu.


Ingredience

(2x obdélníková forma cca 7x20 cm, nebo klasická kulatá 24 cm)

Korpus

250 g hladké mouky
60 g cukru krystal
špetka soli
100 g másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
60 g marcipánu, nahrubo nastrouhaného
1 vejce
(1-2 lžíce ledové vody)

Náplň

200 g čerstvého termizovaného sýra (Philadephia, Caval, Buko...)
100 g měkkého tvarohu
50 g cukru moučka
1 vejce
4 hrušky
mandlové plátky/hranolky na posypání

1 vejce na potření, lehce prošlehané

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme pokrájené máslo a nastrouhaný marcipán, prsty zpracujeme na hrubou drobenku. Nakonec přidáme lehce rozšlehané vajíčko a vypracujeme tužší těsto. Pokud nechce držet pohromadě, přilijeme trochu ledové vody. Těsto zformuje v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut vychladit v ledničce.

Mezitím si připravíme náplň. V mixéru na nízké otáčky nebo ručně metličkou prošleháme sýr, tvaroh, cukr a vajíčko na hladký krém. Hrušky pokrájíme na plátky, ideálně těsně předtím, než přijdou na koláč, aby na vzduchu nestačily zhnědnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále ze 3/4 těsta vyválíme placku odpovídajících rozměrů a přeneseme ji do formy, případně těsto můžeme do formy namačkat rukou (bez rozvalování), nezapomeneme na vyvýšené okraje. Zbylou čtvrtinu těsta si necháme na finální dozdobení koláče (já jsem z něj vykrájela proužky a kytičky). Na těsto naneseme náplň, uhladíme ji, poklademe plátky hrušek. Vrch koláče ozdobíme tvary vykrájenými ze zbylého těsta, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme dozlatova, asi 30 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat