sobota 5. listopadu 2016

Kynuté lívanečky


Nejsem ranní ptáče, to v žádném případě, spíš sova. Nevadí mi být vzhůru dlouho do noci, vlastně si to i nejvíc užívám, ty chvíle, kdy všichni kolem už klidně oddechují ponoření v hlubokém spánku a já mám veškerý čas jen pro sebe. Zato ráno se nemůžu vyhrabat z postele. Posouvám budíka pořád dokola, přetahuju si peřinu přes hlavu a mračím se na slunce, co se do pokoje prodírá skrz žaluzie. Ráno po mně prostě nic nechtějte. Až na neděli. To klidně stojím v kuchyni a smažím lívance. A usmívám se. Protože tahle sladká nedělní rána prostě miluju.

Tyhle lívance jsou z kynutého těsta. To ale neznamená, že musíte vstávat o dvě hodiny dříve. Těsto si nachystejte večer a nechte ho přes noc kynout v lednici. Tak si ráno ještě ušetříte čas, který byste jinak strávili právě nad těstem. A lívanečky snězte hned ten den. Jsou výborné, chutnají trochu jako koblihy, ale stejně jako koblihy už druhý den nejsou to pravé.

Ingredience

(asi 20 lívanečků)

1 lžíce cukru krystal + 1 lžíce hladké mouky na kvásek
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
650 ml mléka
400 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička citrónové kůry
2 žloutky
1 lžíce oleje

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy dáme lžíci cukru a mouky, rozdrobíme droždí a přilijeme 200 ml vlažného mléka, vidličkou vše rozmícháme dohladka a necháme asi 20 minut kynout. Poté opatrně přisypeme mouku, sůl a citrónovou kůru, přidáme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce a olej. Vařečkou zpracujeme v řidší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, zhruba hodinu. 

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje či más,a dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem. 
 



Inspirace: časopis F.O.O.D.

2 komentáře:

  1. Katko, ja se porad opakuji, ale mene se tady proste desne libi, ty fotky a ta lakadla na nich. Krasa. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já znovu a znovu moc děkuji za tolik chvály! Katka

      Vymazat