sobota 12. listopadu 2016

Citronovo-makové palačinky

Je celkem s podivem, že palačinky se tady na blogu ještě neobjevily. Mám je přitom moc ráda. Když mám chuť na sladké a prázdnou spíž, není nic jednoduššího než umíchat těsto z mouky, mléka, vajíčka a špetky soli. Nic jiného není potřeba. Ani recept. Ingredience dávám od oka a na první palačince testuju, jestli je těsto husté tak akorát. Nejraději je mám s marmeládou svinuté do roličky, to když je jím na stojáka v obýváku u televize, nebo přeložené napůl, to když si dopřávám snídani u prostřeného stolu. Někdy si ale dopřeju vylepšenou verzi obyčejných palačinek, jako je třeba tahle. Mák v těstě příjemně křupe a borůvky se skvěle doplňují s citronem.


Ingredience 

500 ml mléka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 menšího citronu 
230 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce máku
1 lžíce rozpuštěného másla

Náplň 

100 g čerstvého smetanového sýra
100 g měkkého tvarohu
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 menšího citronu*
cukr moučka podle chuti
150 g borůvek 

*stejně jako cukr přidávejte citronovou šťávu i kůru podle chuti, náplň by měla být příjemně nakyslá, rozhodně ne kyselá

Postup

V míse lehce prošleháme mléko, vejce, vanilku a citronovou šťávu a kůru. Přidáme mouku, sůl a mák, umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme vychladlé rozpuštěné máslo.

Na pánvi na kapce oleje či másla dozlatova smažíme tenké palačinky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky.

Na náplň metličkou lehce prošleháme (případně lžící utřeme) sýr s tvarohem, dochutíme citronovou šťávou a kůrou a cukrem, nakonec opatrně vmícháme borůvky.

Inspirace: časopis Albert

3 komentáře:

  1. Aaaach, dalsi nadhera - fotky jsou proste dokonale, verim, ze i vytvory na nich. Chystam se na skoricove susenky, livanecky, ted tohle... kdy ja to vsechno stihnu:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuju moc! Zda jsou dokonalé, nemůžu posoudit, zato ta chuť! :-D

      Vymazat
  2. Jsem si komentar smazala, tak jeste jednou..
    Nadherne fotky, jako vzdy, verim, ze takove jsou i palacinky a vse ostatni, chystam se na spoustu veci, tak snad...:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat