čtvrtek 24. listopadu 2016

Kokosový suk

Můj druhý tip na vánoční cukroví je kokosový suk, který určitě znáte z pouti. Přiznám se, že pravý kokosový suk z pestrobarevného pouťového stánku jsem nikdy nejedla. Dřív jsem neměla kokos ráda a na výběr mívali tolik jiných, lepších věcí. Třeba pendreky, turecký med a perníková srdce. No a když jsem kokosu přišla na chuť, přestala jsem chodit na poutě. Doma jsme na Vánoce dělávali "rafaella", kuličky z kokosu a kondenzovaného mléka, plněné mandlí a obalené dalším kokosem, mizely z podnosu vždycky mezi prvními. Kokosový suk vypadal, že bude podobný hit, a nezklamal.


Ingredience

(asi 30 špalíčků)

200 g strouhaného kokosu
100 g sušeného mléka*
250 g kondenzovaného mléka (např. Salko)
2 lžíce kakaa na vaření

*trochu jsem se obávala, že pro sušené mléko budu muset někam do lékárny, nakonec ho ale měli ve větším marketu na paletě hned u pokladny

Postup

V míse smícháme kokos se sušeným i kondenzovaným mlékem, stačí jen, aby se všechny suroviny rovnoměrně promísily. Poté směs rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme kakao a teprve poté obě řádně propracujeme na tužší, lehce lepivou hmotu.

Tip: Během hnětení může "těsto", obzvlášť kakaové, pustit tuk - na dotek bude hodně mastné. Dejte si pozor, abyste si jím neobarvili bílý kokos, jinak to ničemu nevadí.

Z bílé i kakaové hmoty vyválíme na prst tlusté válečky, opatrně je stočíme dohromady jako když motáme cop/vánočku a ještě jednou vyválíme, aby se zahladily spoje či praskliny. Necháme min. hodinu v lednici zatuhnout a ostrým nožem šikmo nakrájíme na malé špalíky. Já jsem z části hmoty vyválela i malé kuličky - kokosové jednohubky - bílé, kakaové a dvoubarevné.

Skladujeme v chladu. Jak dlouho vydrží, tentokrát netuším, u nás se s prominutím sežraly během dvou dní. Myslím ovšem, že min. týden by neměl být problém.










Inspirace: časopis F.O.O.D

4 komentáře:

  1. Ty mi dáváš, kokosový či sójový suk jsem milovala už od mala😍 Já snad budu dělat letos jen cukroví od Tebe, zatím se mi trefuješ do vkusu na 100%😘

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je dalsi krasy, z pouti jsem ti asi taka nejedla, tyhle vypadaji mnooooohem lepe:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Porovnat je nemůžu, ale měla jsem je ve dvou krabičkách, první zmizela hned a byly smutné oči, že už není - a ta radost poté, když jsem vytáhla druhou krabičku :)))

      Vymazat