čtvrtek 16. února 2017

Sypaná tvarohová buchta

Tenhle týden opět přišla na řadu osvědčená klasika, kterých má moje máma zapsaných v proužkovaném notesu spoustu. S tím notesem se pojí i spousta milých vzpomínek - jak jako malá mámě diktuju, co všechno přijde do koláče, co spolu zrovna pečeme, nebo jak hledám recept na olejovou bábovku a ze stránek na mě vyskakují jména příbuzných, to podle toho, od koho máma dostala recept. Taky je tam tahle tvarohová buchta. Sypaná, protože všechny ingredience na těsto prostě nasypete do pekáčku a ony se během pečení jako zázrakem spojí ve vláčné a šťavnaté těsto. Jednoduchá nejen na přípravu, ale i na suroviny. Dobrý tvaroh a vanilka (případně vanilkový cukr), a taky máslo, na nich stojí její chuť. Se sklenicí mléka nebo i bez, budete si připadat, jako byste se vrátili do dětství.


Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
2/3 kostky másla, vychlazeného a nahrubo nastrouhaného

Náplň

3 vaničky/kostky měkkého tvarohu
3 vejce
3/4 hrnku cukru krystal
2 hrnky mléka 
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Zvlášť metličkou prošleháme suroviny na náplň. Pekáček (velikost zhruba 30 x 25 cm) vymažeme trochou másla, na dno rovnoměrně nasypeme 2 hrnky moučné směsi. Nalijeme na ni tvarohovou náplň, zasypeme zbylou moučnou směsí a povrch poklademe máslem. 

Pečeme asi 40 minut, upečená buchta je zlatavá a na okrajích se odděluje od stěn pekáče. Necháme ji vychladnout a nakrájíme na čtverce. Může se stát, že místy na dně zůstane slabá vrstvička mouky, stačí ji oklepat dolů.












Žádné komentáře:

Okomentovat