neděle 12. února 2017

Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami


V lednici jsem objevila velký kelímek zakysané smetany a dvě hrušky, oboje se už blížilo ke konci doby spotřeby, takže bylo jasné, že padnou do moučníku. Nejdřív jsem chtěla upéct koláč ze staršího čísla Apetitu, jcnže chuť na bábovku byla větší. Nakonec jsem vyměnila většinu ingrediencí a z původního receptu zůstalo pomalu jen máslo s cukrem a moukou. Bábovka je vláčná, žádná dusivka, to my doma nemáme rádi. Zato máme rádi hrozinky, ořechy a čokoládu a toho všeho je tam dost a dost. Z části zakysané smetany a čokolády jsem ještě vykouzlila krém a ten podávala k bábovce zvlášť. Můžete ho ale natřít na bábovku místo polevy. A nebo sníst jen tak samotný...


Ingredience

350 g hladké mouky
30 g kvalitního kakaa na vaření
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
200 g cukru krystal
1 lžička mleté skořice
2 lžičky perníkového koření
3 vejce
250 g zakysané smetany
250 g másla, rozpuštěného a zchladlého

100 g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
50 g hrozinek, předem namočených 
50 g čokolády, nadrobno nasekané nebo v peckách
2 hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky

Krém

100 g kvalitní hořké čokolády
150 g zakysané smetany
cukr krystal podle chuti

Postup

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek a cukr, přisypeme skořici a perníkové koření (lžičky dáme klidně vrchovaté). Zvlášť lehce prošleháme vajíčka se zakysanou smetanou, spolu s máslem je přilijeme k suché směsi a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme ořechy, hrozinky, čokoládu a hrušky. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu. Testujeme špejlí, po zapíchnutí musí zůstat čistá. Bábovku necháme vychladnout ve formě.

Na krém si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Přidáme k ní zakysanou smetanu a rozmícháme na hladký krém. Ochutnáme a případně dosladíme cukrem.

Bábovku servírujeme spolu s čokoládovým krémem, buďto ho podáváme zvlášť v misce, nebo jím jednotlivé kousky bábovky ozdobíme.










Inspirace: časopis Apetit

4 komentáře:

  1. Vypadá to božsky - fotky, recept, ten krém taky!! :-) ořechovou bábovku miluju a tohle je takový upgrade! Moc moc pěkný! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc děkuju! Já mám ráda, když bábovka není jen těsto, minimálně hrozinky tam musí být, to je základ :-)

      Vymazat
  2. Tak to se nemuzu dockat az ochutnam! Babovky s orechy miluju. Diky za uzasny recepty 👏🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí, a moc děkuju za pochvalu! Napište, jak chutnalo! Hezký den, K.

      Vymazat