neděle 7. května 2017

Oreo dort


Když už jsem vám naservírovala dva dorty za sebou, tak přidám ještě jeden, snad se na mě nebudete zlobit. V dubnu i květnu se nám doma sešlo pár narozenin a jiných příležitostí, kdy se dort hodí (i když... popravdě řečeno... kdy se nehodí?!), a já je prostě peču moc ráda. A když mám volnou ruku, co se týče příchutí a zdobení, to úplně jásám. Někdo si na internetu prohlíží šaty/boty/kabelky, sleduje oblíbené herce a zpěváky, já si prohlížím videa od cukrářů a ukládám obrázky dortů. Na Instagramu už mi nevyskakuje nic jiného. Poslední dobou jsem nosila v hlavě právě Oreo dort. Jak asi může chutnat dort plný sušenek? A co je to vůbec za nápad přidat do krému podrcené sušenky? Abych to zkrátila - ono to vážně funguje a chutná skvěle. Přiznám se, že v korpusu jsem je na chuti téměř nepoznala a příště bych je klidně vynechala, ale Oreo krém byl přímo famózní.

Dortík je tentokrát menší, upečený ve formě o průměru 15 cm. Zato poměrně vysoký, má cca 13 cm (16 cm i se zdobením) a váží skoro 2 kila. Upéct ho můžete i ve větší formě, v tom případě zdvojnásobte množství ingrediencí, jinak počítejte s nižším korpusem.


Korpus

(forma o průměru 15 cm, 8-12 porcí)

250 g hladké mouky
10 ks Oreo sušenek, nahrubo podrcených
150 g cukru krystal
50 g kvalitního kakaa na vaření
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička soli
2 vejce
250 ml podmáslí*
60 ml oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
180 ml horké kávy (1-2 lžičky instantní kávy rozpuštěné ve vroucí vodě)

*místo podmáslí můžete smíchat 250 ml mléka s 1 lžící citronové šťávy a nechat ho 10 minut odstát

Troubu předehřejeme na 170 °C a nachystáme si rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu – příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny včetně sušenek, v menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s podmáslím, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen aby se ingredience lehce promísily. Poté vlijeme horkou kávu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí.

Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno i boky vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 35-40 minut. Těsto během pečení lehce vyběhne. Zda je upečeno, testujeme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu. Když na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo. Korpus necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip: Ideální je, pokud máte dvě formy a pečete oba korpusy zaráz. Můžete ho zkusit upéct i v jedné formě najednou, v tom případě ji vyložte pečícím papírem tak, aby asi o 5 centimetrů přesahoval okraj formy, a počítejte s delší dobou pečení (vyzkoušeno to ale nemám).


Krém

250 g mascarpone
200 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa, Caval...)
80 g cukru moučka
200 ml smetany na šlehání 
10 ks Oreo sušenek, najemno nadrcených

Na krém dáme do mixéru mascarpone, sýr a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém leháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul). Nakonec opatrně vmícháme sušenky.

Z mísy s krémem si odebereme zhruba 3 vrchovaté lžíce na závěrečné zdobení.


Poleva

60 g kvalitní čokolády (používám 52% z Lidlu) 
35 g másla
 
V rendlíku na mírném plameni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30 °C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém.


Sestavení dortu 

Oba korpusy seřízneme dorovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/4 krému, rozetřeme ho až přes okraj. Přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/4 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát a poslední čtvrtinou dortu potřeme vrch a boky dortu. Necháme ho půl hodiny vychladit v ledničce a krém ještě jednou uhladíme stěrkou. 

Tip: Pokud stěrku přiložíte k boku dortu, jednou rukou přidržíte a zároveň budete dortem otáčet (samozřejmě musí stát na otočném podnosu), půjde to takřka samo a stáhnutím přebytečného krému docílíte "nahatého" vzhledu (tzv. naked nebo semi-naked cake). 

Poté na dort nalijeme čokoládovou polevu. Čokoládu nejdříve nalijeme po obvodu dortu (třeba lžičkou nebo z malé konvičky), abychom vytvořili stékající kapky, zbytek nalijeme doprostřed a dohladka rozetřeme. 

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila krém, který jsem si odložila stranou, a tři rozpůlené Oreo sušenky. Krém jsem nastříkala řezanou cukrářskou špičkou (Wilton 6B).



Inspirace: www.livforcake.com


84 komentářů:

  1. :-)) Jééé budu o víkendu zkoušet :-) ,Jen se chci zeptat ohledně krému - smetana se přidává v tekutém stavu ,nebo je potřeba ji ušlehat a až pak ušlehanou jí přidat? :-) Děkuji
    Zdraví Anee.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Anee, smetanu přidat tekutou, nejdřív na nízké otáčky prošlehat, aby se vše spojilo a taky to nešplíchalo okolo, pak rychle vyšlehat tuhý krém. Kdyby cokoliv, napište mi přes FB, ráda poradím :-) A ať se dílo podaří a dort chutná! Katka

      Vymazat
    2. Děkuji za rady a dort se povedl.Byl vynikající! Jdu se podívat na další super recept a inspiraci :-) ♥ Anee

      Vymazat
    3. Super, mám velkou radost! Ať se vám pečení daří i dál! Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den Katko, tenhle dort mě naprosto uchvátil. Poprvé jsem ho viděla na youtube v angličtině. Což by nebyl problém, přeložila jsem si. Ale když jsem viděla ten Váš ozkoušený, rozhodla jsem se udělat podle Vás. Jen pár otázek. Oreo sušenky, jak do těsta, tak i do krému, mám použít vč. náplně? Lze ten smetanový sýr nahradit nějakým jiným, např. žervé. Nevím, kde koupit, ty které zde uvádíte. A poslední, nezdrcne se ten krém, když je tam mascarpone. Vždy raději vymíchávám zlehka metlou. Děkuji za odpověď. :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, sušenky dejte celé, i s náplní. Smetanový sýr může být i jiný, klidně i žervé, Lučina. Philadelphii mají třeba v Tescu, je to klasika do cheesecaků, ale taky dost drahá. Druhé dva mají v Lidlu, kupuju tam třeba i Palouček, což je levnější varianta Lučiny. Krém se určitě nezdrcne, důležité je držet se postupu a krém vyšlehat rychle. Vím, že většinou se doporučuje mascarpone opatrně čmuchat do ušlehané šlehačky ale já to takto dělám téměř každý týden a nikdy se mi nezdrcnul. Mám radost, že Vás dort zaujal,dejte vědět, jak se povedl :-) Katka

      Vymazat
  3. Dobrý den, jaké používáte zdobičky? Od jake firmy a tak. Nikdy se mi to tak pěkně nepovede. Jinak dort chci upéct v nejbližší době a už se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zdobičky mám značky Wilton, nejčastěji 1M,2D a 4B. Tady na dortu je to 6B, mám to napsané i v receptu. Ať se vám dort povede a chutná! Hezký den, Katka

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    dort vypadá skvěle, v nejbližší době ho budu zkoušet. Akorát mám dilema, že se nemůžu rozhodnou zda dát
    1,5 dávky nebo 2, když mám formu 26,5 cm. :) Co byste volila vy?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, těžká otázka, s tímhle já vždycky bojuju :-) Dala bych raději dvě, je to dost velký rozdíl.. A co mám recepty na vyšší dort do formy 20 cm, tam přijde i 600 g mouky, 500 ml mléka atd. Takže určitě se nebojte zdvojnásobit. Katka

      Vymazat
  5. Dobrý den, chci se zeptat zda by nešla něčím nahradit v receptu káva? Syn miluje Oreo, ale nemá rád příchuť kávy, v čemkoliv.. Díky za info :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, káva pouze zvýrazní chuť čokolády, jinak tam není znát. Ale můžete ji rpo jistotu úplně vynechat, dáte pouze to stejně množství horké vody. Ať se dort povede!

      Vymazat
  6. Dobrý večer, dort dělám že dvou dávek, momentálně mi krém zřidnul při šlehání (2šlehačky,2 maskarpone 2 sýry, paloček, ztužovač zessan neutrál, cukr. Dám krém do lednice na 1 hod. A uvidím. Dále nechci šlehat aby se mi nezdrcl. Vůbec nevím co mám dělat, aby krém byl tuhší. Poradíte mi? Děkuji Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, nepřišlo mi upozornění na nový komentář :( Zatím se mi to stalo jen jednou, ale u trochu jiného krému,kde je místo sýra tvaroh. Naplnila jsem korpusy i tak, jen to šlo o něco hůř a prostředek jsem vyztužila brčkem. V lednici dort pěkně ztuhnul, takže nakonec nikdo nic nepoznal. Ztužovač nepoužívám, takže netuším, jestli v tom nemohl nadělat neplechu on... Jak to nakonec s dortem dopadlo? Katka

      Vymazat
    2. Ještě sem zpětně doplním - podle toho, co píšete, jste dala o polovinu méně smetanového sýra, než je uvedeno v receptu, proto se vám krém nepovedl.

      Vymazat
  7. Ale vy jste nedodržela dávkování:
    2 šlehačky - je o 100 ml více
    2 mascarpone - v pořádku
    2 paloučky - to je jen polovina na dvě dávky krému, takže jste měla mít 400 g (1 palouček je 100 g)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer, můžu se zeptat, jak je dort vysoký? Bez zdobení, pouze promazaný. Děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, zhruba 13 cm, je to napsané v úvodu receptu :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  9. Dobrý den, čím lze nahradit káva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, klidně dejte jen horkou vodu. Každopádně chuť kávy v dortu vůbec nepoznáte, pouze zvýrazní čokoládovou chuť. Hezký den, Katka

      Vymazat
  10. Dobrý den, chtěla bych jsem se zeptat, když mám formu o velikosti 18cm,o kolik mám přidat více surovin?
    Děkuji za odpověď. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s tímhle vždy bojuju, neumím to nikdy spočítat, takže já bych raději dala o polovinu více a pak podle potřeby prořezala korpusy :-) Jinak si myslím, že by navýšení o třetinu mohlo stačit, ale... jak říkám, raději více, ať nepochybí :D Škoda že neexistují nějaké univerzální tabulky na převod pro dortové formy. Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Tak jsem to našla, je na to dokonce vzoreček! Jestli jsem to správně spočítala, tak stačí každou ingredienci vynásobit 1,24 a měla byste dostat množství ingrediencí potřebných pro formu 18 cm. Tady je odkaz: https://www.italskakuchyne.cz/blog/jak-vybrat-dortovou-formu-a-prepocitat-mnozstvi-ingredienci-v-receptu

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze krém šlehat ručním mixérem? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě ano, také jsem už podobný krém takto šlehala. Chce to víc trpělivosti, ale jde to :-)

      Vymazat
  12. Dobrý den, chtěla jsem se jen ujistit, že můžu péct korpus najednou v jedné formě? Předem děkuji za odpověď:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, máte formu 15 cm, jak je v receptu? U té bych to raději neriskovala, už se nepamatuju, jak moc byla plná forma z 1/2 dávky těsta a jestli by se vešlo všechno. Můžete zkusit vyložit papírem, aby přesahoval o 5 cm, a nalít ho tam. Ale jak říkám, vyzkoušeno nemám. Katka

      Vymazat
  13. Ze srdce děkuji za úžasný recept, díky kterému mám boží dort pro syna. Povedl se podle receptu dokonale. Těsto i krém luxus. Těším až syn dort uvidí a ochutná. Neuvěří že jsem nekoupila. Děkujiiiiii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to já moc děkuji vám za tak milý komentář! Ani nevíte, jak krásně se to čte. Doufám, že synovi dort udělá radost a přeju vám oběma hodně zdraví. Hezký den, Katka

      Vymazat
  14. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jste pekla korpus ve dvou formach?
    Nemáte fotku i ozkrojeného dortu?
    Není testo spíš jako třená buchta, než jako piškot na dort?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, pekla jsem ho ve dvou formách, je to uvedeno i v receptu. Fotku rozkrojeného dortu nemám, vlastně chybí i u většiny dortů tady, protože během oslavy už na to není čas a dopředu ho rozkrajovat nechci. Klasický piškot to opravdu není, tam obyčejně přijdou jen mouka, vejce, olej, zato je tento korpus díky podmáslí super vláčný. Dort nemusí být jen z piškotu :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda tento korpus nepraská (při pečení). Bojím se, že mi popraská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nahoře popraská, ale vrch se stejně musí seříznout/zarovnat, jde do kopečku, takže to ničemu nevadí. Není to klasický piškot, kde by to zřejmě vadilo... Hezký den, Katka

      Vymazat
  16. Dobry den, pekla jsem podle Vas nekolik dortu a vzdy slavily velky uspech :-) Rada bych vyzkousela i oreo, akorat doma mam nejmensi dve formy 20cm, muzu je pouzit s tim, ze dort bude nizsi a sirsi? Nebo bude korpus tak nizky, ze se mi nepodari rozriznout ho na pul? Diky za radu, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, já myslím, že bude korpus hodně nízký. Hledala jsem teď ve svých poznámkách a když jsem kdysi pekla naopak podle receptu na 20 cm dort do formy 15 cm, tak jsem ho dělala z 1/2 dávky, ale už je to opravdu dávno. Do větší formy bych raději suroviny znásobila, ať nemáte nějaký ukrčený dortík :-) Tady najdete přepočet ingrediencí pro různé formy https://www.italskakuchyne.cz/blog/jak-vybrat-dortovou-formu-a-prepocitat-mnozstvi-ingredienci-v-receptu. Jestli to dobře počítám (s dvěma dětma za krkem), tak když každou ingredienci vynásobíte krát 1,8, dostanete potřebné množství pro formu 20 cm. Srovnala jsem to i s ostatními dorty a opravdu to tak vychází - pokud tedy chcete vyšší dort. Ať se dílo podaří, Katka.

      Vymazat
  17. Dobrý den, dort vypadá lahodně a chystám se na něj za týden, jen se chci zeptat, když mám dortovou formu 24cm a chci aby byl dort nižší a logicky širši, mám nějak množství navyšovat nebo nebude potřeba? Bojím se aby korpus nebyl na rozkrojení moc tenký. Udělala bych dort jen ze dvou plátů korpusu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, taky se obávám, že už je to dost velký rozdíl a korpus by byl hodně nízký, i když všechno těsto upečete jen v jedné formě. V komentáři výš jsem toto řešila pro formu 20 cm a dohledala jsem, že ideální je vynásobit všechny ingredience 1,8, takže podle mě pokud dáte dvojnásobné množství těsta, bude to tak akorát a dort nebude ani vysoký, ani příliš nízký. Ale to je jen moje domněnka :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Tak dort jsem upekla a byl vinikající! Jen jediné co bych příště udělala lépe a to, nebát se dát všechno těsto (i při dvojté dávce) upéct najednou v jedné dortové formě. I tak byl dort ale skvělý😍

      Vymazat
    3. Super, to mám ohromnou radost! Můžu se zeptat, pekla jste tedy dvojitou dávku ve formě 24 cm? Ať třeba i ostatní ví, hodně často právě řešíme větší formu :-) Katka

      Vymazat
  18. Ano ano, dvojtá dávka na formu 24 cm a v pohodě by ta dvojtá dávka vyšla na jedno nalití a upečení. Když jsem to udělala na 2x, musela jsem pak seříznout dva kopečky a zbylo mi dost upečeného těsta nepoužitelného na dort. Ale abych ho nemusela vyhodit, udělala jsem z toho “pohárky” do skleniček, což i tak bylo super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Určitě se tahle informace bude hodit i ostatním :-) A odříznutý korpus rozhodně nevyhazovat! :-D My ho buď sníme samotný, třeba na snídani, nebo taky dělám tyhle dortové pohárky nebo cakepops. A dá se v pohodě i zamrazit.

      Vymazat
  19. Hezký den, plánuji spojit dva vaše recepty - korpus chci udělat z receptu "nejlepší čokoládový dort" a krém tento Oreo. Formu mám 26 cm, dávka na korpus podle mě bude stačit jedna, ale nejsem si jistá u krému. Když porovnám množství krému z receptu na korpus, tak by to asi chtělo dvě dávky oreo krému? Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Káťo, ano, dávka na korpus určitě jen jedna, je to recept přímo na formu 26 cm. Krému určitě dvojitou dávku, s menší (třeba 1,5 dávky) byste se i zbytečně trápila s tenkým obmazem a celkově by ho bylo málo dovnitř. Ať se vám dort povede, ta kombinace zní skvěle! Hezký den, Katka

      Vymazat
  20. No tak to je hodobóžovej dortíček. Dnes jsem ho pekla svému milému k narozeninám a vyšel nádherně,24 cm forma,dvojitá porce surovin,sladký tak akorát, nádhera!!! Velké díky Katko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! :-) Já moc děkuju! Hezký den, Katka

      Vymazat
  21. Dobrý den Katka, chcela by som sa opytat, píšete, že do korpusu ide 1lyzicka soli nieje to vela? Nieje ten korpus slany? Pekny večer Zlatka

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, nebojte se, slaný určitě nebude. Sůl naopak zvýrazní sladkou chuť. Soli dejte zarovnanou lžičku a je to. Hezký den, Katka

    OdpovědětVymazat
  23. Dakujem, robila som ho včera synovi a dnes už nieje ani kusok, bol výborný. Pekny den

    OdpovědětVymazat
  24. Dobry den, planuji upect manzelovi dort s klasickym piskotovym korpusem a krem bych chtela pouzit tento od vas, jen se chci zeptat zda na nizky klasicky korpus z 6 vajec ve forme 26 cm muze stacit tato davka kremu z receptu kdyz ho chci prokrojit jen jednou tak do dortu a na pomazani dortu? Dekuji predem za Vasi odpoved, krasny zbytek dne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bohužel Vám asi moc neporadím, protože netuším, jak velký je nízký klasický korpus z 6 vajec :-) Já osobně mám vždycky problém s převody na větší či menší dorty, nikdy si to neumím pořádně představit, ani správně spočítat. Takže já bych radši udělala třeba 1,5 dávky krému, než aby mi pak pochybělo. Katka

      Vymazat
  25. Tak i presto Vam dekuji za odpoved, radeji udelam dvojitou davku aby bylo hodne kremu uvnitr a bylo to chutne lepsi asi vic nez mene. Kdyz se zbyde, urcite si s tim deti poradi 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem rozhodně pro! Ať se vám dort povede a chutná! Katka

      Vymazat
  26. Dobrý den Katko, tak po Guinessu byl tento dort u našich chlapu hned druhý v pořadí. Udělala jsem 1.5 dávky krému a jak jsem myslela že tu obludu velkou budem ještě v pondělí rozdávat po sousedech, tak v neděli po snídani se poprali o poslední skrojecek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Michaelo, to se tak krásně čte! Není lepší odměna, než když nezbyde ani kousek, ba ještě je toho málo :-D Hezký den, Katka.

      Vymazat
  27. Právě jsem dodělala průměr 24cm, suroviny se dají lehce přepočítat. Super popis receptu a vysvětlivky. Korpus mi moc nevyběhl a tak udělám ze dvou. Krém mám měkčí, tak snad mi přes noc vytuhne. Jen mě mrzí, že nemám krém tak krásně bílý s kousky sušenek, robot je rozmělní. Vmíchám je příště nakonec, stejně tak i do těsta. :-) - jen můj postřeh. Jinak chuťově super, recept ukládám a mouchy vychytám. ;-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju za milý komentář, tipy se určitě budou hodit i ostatním. Krém vždy v lednici ztuhne, toho bych se nebála. Pokud se vám zdál hodně měkký, možná příště o něco déle šlehat, úplně měkký by být neměl. Popravdě, ty sušenky v krému jsem tu už řešila několikrát, sama netuším, jak je možné, že mi tehdy vyšel tak bílý. Ale přidat je až na konec by mohlo pomoct - opravím to i v receptu. Hezký den, Katka

      Vymazat
  28. Zdravím, dělala jsem dnes tento dort, jen ve větší formě, zdvojnásobila jsem dávku všeho a jsou z toho dorty dva. A na vrch jsem místo čokolády rozdrobila seříznutý korpus. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé! Dva dorty jsou rozhodně lepší než jeden :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  29. Dort i ten korpus je super..jen ten krem nema tak hezkou barvu jako ten Váš. Z těch sušenek ma lehce hnědou barvu a ne tak hezky bílou.😊👍Příště to bude určo lepší.Děkuji za recept♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já moc děkuju za milý komentář. Nejste jediná, kdo mi píše, že krém má od sušenek hodně zbarvený. Budu ho muset asi upéct ještě jednou... Katka

      Vymazat
    2. Ale chuťově sme si teda pochutnali všichni.😊👍

      Vymazat
  30. Dobrý den sody je 1,5 lžičky? A je možné u tohoto korpusu udělat ho den dopředu? Mám v plánu udělat jeden den korpus druhy den krém s naplnit a třetí den dozdobit a podávat je to možné takto? Moc děkuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, je to 1,5 lžičky. Korpus určitě můžete upéct dopředu, dokonce vám to i doporučuju, bude se vám s ním mnohem lépe pracovat. Navíc byste ho musela péct hodně brzo, aby vám stihnul vychladnout atd. Já to dělám přesně tak, jak to píšete :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  31. Dobrý den Katko, děkuji za super recept. Pekla jsem ho synovi k narozeninám ještě jsme ho tedy neochutnali, ale dort vypadá úžasně. Korpus je krásně vláčný, pekla jsem do formy cca 24,5 cm dvojitou dávku na dvakrát a je to akorát i krém jsem dělala ze dvou dávek. Jen tedy krém nemám tak krásně bílý jako vy a to jsem sušenky vmíchávala nakonec pomalinku jen stěrkou. Ale to vůbec nevadí, na chuť to nemá vůbec vliv. Ještě budu dělat Váš čokoládový, takže se nemůžu dočkat jak půjde :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den chci se zeptat nebudou sušenky v krému do druhého dne jako bláto ?jde mi o to aby to mělo efekt že je tam vydet kousky sušenek a ne že se to pak slije jak se rozmoci . Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, sušenky určitě zvlhnou/rozpustí se, tomu nejde nijak zabránit, když jsou zamíchané ve smetanovém krému. Katka

      Vymazat
  33. Dobrý den, Katko,
    pekla jsem podle vašeho receptu Čokoládový dort a měl u rodiny obrovský, to úspěch! Teď plánuju pustit se i do tohoto dortíku. Jen se chci zeptat, jde sýr v krému hodně cítit? Manžel moc nemusí dorty typu cheesecake... Lze sýr něčím nahradit, případně úplně vynechat? Děkuji, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Veroniko, to mě moc těší! Jestli manžel tenhle typ krému moc nemusí, tak ho klidně nahraďte mascarpone a použijte jen to, krém bude výborný. Mě tam ten sýr nevadí, nějak ho nevnímám, ale váš manžel to může vidět úplně jinak :-D Hezký den, Katka

      Vymazat
  34. Moc děkuji za recept. Jela jsem přesně podle návodu a vše se povedlo na jedničku!

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den, upekla jsem dort podle vašeho receptu a jiný už dělat nebudu. Vždy jsem měla problémy s krémem, že nebyl dost tuhý a s vaším krémem naprostá dokonalost a hlavně nervy mi zůstaly 💪😅 V jednoduchosti je krása a tohle je nejlepší recept na dort, který jsem kdy pekla. Všem moc chutnalo. Mockrát děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to mám velkou radost! Každopádně, rozhodně vám doporučuju zkusit i vanilkový dort a nejlepší čokoládový dort :-) U toho vanilkového klidně můžete ubrat na smetaně, pokud se bojíte, že nepůjde dost vyšlehat, ale oba každopádně stojí za to :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  36. Dobrý den, moc děkuji za úžasný recept. Hlavně jak je parádně dopodrobna popsaný postup, moc mi to pomohlo. Dort jsem pekla už před měsícem dceři k narozeninám a byl moc dobrý, jen ten krém jsem měla spíš dohněda i když jsem ty sušenky vmíchávala opravdu opatrně a lehce, nevím proč. Dnes jsem pekla znovu a tak jsem sušenky dala jen do části krému, kterým jsem vrstvy promazávala. Na zdobení a povrch jsem si nechala čistě bílý a bylo to o moc hezčí. Také jsem si nechala trochu rozdrcených sušenek, kterým jsem lehce poprášila nazdobený dort, vypadá to fakt dokonale. Moc děkuji za inspiraci, krásné stránky a recepty.

    OdpovědětVymazat
  37. Dobrý den,
    jen bych se chtěl zeptat mám formu 15 cm bez dna poradíte jak zajistit aby mi třeba těsto z dané formy v uvozovkách neuteklo? Předem děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s formou bez dna nemám zkušenost. Vím, že některé cukrářky ji obalují alobalem, aby těsto "neuteklo", ale tohle je opravdu hodně tekuté, osobně bych se bála, že to nebude stačit.

      Vymazat
    2. Dobrý den, zkoušela jsem to ve formě bez dna a opravdu se to nedá. Vytéká to. Přelila jsem to tedy do formy se dnem o větším průměru a to bylo v pohodě. Ještě mám tip - když nechcete, aby korpus vylezl moc dokopečka (tento mi poprvé opravdu vyskočil tak, že jsem toho musela zvrchu urkojit strašně moc), tak stačí obalit dortovou formu mokrou utěrkou a dát péci. Dort pak vyskočí rovnoměrněji. Vyzkoušeno už několikrát a funguje to.

      Vymazat
  38. Dobrý den, dort vypadá úžasně. Chci se zeptat, pokud v těstě na korpus vynechám sušenky, budu muset nějak upravovat poměr ingrediencí? Děkuji. Danka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Danko, nemusíte, stačí jen vynechat sušenky. Hezký den, Katka

      Vymazat
  39. Dobrý den. Nemám sice dort tak hezký, ale chuti to nevadí. Chválím velmi dobře napsaný recept podle kterého tento dort upeče i úplné kopyto. Zdravím. Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc těší, že se vám dort chutnal. Určitě se i moc povedl! Děkuju za milou zpětnou vazbu. Hezký den, Katka

      Vymazat