čtvrtek 14. prosince 2017

Čokoládové věnečky


Už jen devět dní do Vánoc! Těšíte se? Poslední roky kolem sebe neustále slýchám písničku na téma "Za chvilku budou Vánoce a já ještě nemám napečeno/uklizeno/koupené dárky". Jako by Vánoce měly nějakou normu, kterou je třeba naplnit - takový počet cukroví, takový počet umytých oken a takový počet drahých darů - jinak ty Vánoce nebudou stát za nic. Ale nakonec je to fuk. Ať si to každý udělá, jaké chce. Takže u nás doma žádný extra speciální úklid neprobíhá, dárky se kupují průběžně i na poslední chvíli a vždycky pro radost a cukroví se peče někdy s dětma s nepořádkem kolem, někdy po večerech v klidu, ale hlavně že mě to baví a že ho péct chci, žádné musím. Taky nestíhám, to musím přiznat, a chystám ho po chvilkách, proto jsem si letos vybrala hlavně takové, které je rychlé a jednoduché na přípravu a přitom skvěle chutná a hezky vypadá. Snad se bude hodit i vám.

PS: Cukroví sice ráda peču, ale nechci, aby nám po Vánocích zbyly plné krabice, takže obvykle z jedné dávky těsta udělám dva druhy, jinak plněné či zdobené. V receptu ale vždy uvádím suroviny na celou dávku.


Ingredience

(asi 50 věnečků)

220 g hladké mouky
80 g cukru moučka
30 g kakaa
špetka soli
125 g másla, změklého
2 žloutky

100 g kvalitní hořké čokolády
malá hrst mrazem sušených malin, najemno rozdrcených*

*místo malin můžete použít nahrubo posekané oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, cukrové zdobení...


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Tip: Pokud jste měli těsto v lednici delší dobu, nechte ho před vyvalováním krátce povolit. Pokud se těsto lepí na váleček, můžete ho lehce poprášit moukou. Já těsto vyvaluji přes potravinářskou fólii, ve které bylo původně zabalené. Nelepí se pak na váleček, ani není bílé od mouky.

Vychladlá kolečka máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme drcenými malinami. Skladujeme v chladu.











Žádné komentáře:

Okomentovat