sobota 3. února 2018

Francouzské toasty

 
Na francouzské toasty jsem si brousila zuby hodně dlouho a teď si skoro vyčítám, že jsem se do nich nepustila mnohem dříve. Jsou úžasně dobré a přitom hrozně jednoduché, ideální víkendová snídaně, když se vám nechce vstávat brzo z postele a zároveň máte chuť na něco sladkého, čerstvě upečeného a k tomu taaak voňavého. My už jsme je letos snídali dvakrát a to je co říct. Příprava trochu připomíná náš český chleba ve vajíčku a stejně tak se hodí, když potřebujete využít starší pečivo. Toustové plátky se namáčí do směsi mléka, vajec, trošky cukru a hodně skořice a vanilky, opečou se dozlatova na másle a servírují s cukrovým popraškem. Navrch jsou křupavé a uvnitř měkké a tou strukturou a chutí zase trochu připomínají žemlovku. Takže si je dovedu docela dobře představit i s plátky opečených jablek a rozinkami máčenými v rumu.


Ingredience

3 vejce
150 ml mléka
1-2 lžíce cukru krystal
2 lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu

toustový chleba, asi 6-10 krajíčků*

*množství záleží na tloušťce jednotlivých plátků a čerstvosti toustového chleba, starší pečivo nenasaje tolik tekutiny jako čerstvé, navíc bude po upečení více křupavé

Postup

V hlubším talíři metličkou důkladně rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, cukr, skořici a vanilku, opět důkladně prošleháme. Plátky toustového chleba z obou stran máčíme ve vaječné směsi, můžeme je vždy na chvíli přitisknout vidličkou na dno talíře, aby se lépe vsála. Přebytečnou tekutinu okapeme a toasty ihned dozlatova opékáme na rozpálené pánvi, kde jsme si předtím rozpustili kousek másla.

Podáváme ještě horké, posypané moučkovým cukrem, nebo dozdobené podle chuti - já jsem přidala banán nakrájený na kolečka, lískové oříšky a javorový sirup.











Žádné komentáře:

Okomentovat