neděle 4. února 2018

Pudinkáče: kynuté copy s vanilkovým krémem



Pudinkáče na mě jednu dobu vyskakovaly odevšad na internetu, takže je možné, že už je dávno znáte i pečete. Já se k nim dostala až teď. Těsto je v podstatě stejné jako na kynuté buchty, odtud jsem si taky vzala inspiraci, ale plní se až po upečení. Měkkounké a nadýchané copy se podélně rozkrojí, ozdobně naplní vanilkovým krémem a popráší moučkovým cukrem. V klasických receptech ovšem figuruje krém z mléka a vanilkového pudinku v prášku, zatímco já preferuju poctivý vanilkový krém ze žloutků a vanilkového lusku. Ta chuť je prostě nesrovnatelná. A taky je to dobrý způsob, jak se zbavit žloutků, které zbudou po pečení makronek či pavlovy. Do těsta a do krému jich padne rovných sedm. Copů jsem z celé dávky upekla deset, ale příště bych si těsto klidně rozdělila na více kousků, v kombinaci s pořádnou dávkou krému to byl hodně sytý moučník. Ne že by si teda někdo stěžoval...

Ingredience

(min. 10 kousků, podle velikosti) 

250 ml mléka, vlažného
1/2 kostky droždí (20 g)
450 g hladké mouky + 1 lžíce na kvásek
40 g cukru krystal + 1 lžíce na kvásek
špetka soli
3 žloutky
200 ml oleje

Vanilkový krém
 
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
100 g cukru krystal  
4 žloutky  
50 g hladké mouky
100 g másla, změklého*

*v původním receptu bylo másla téměř dvakrát tolik, já jsem chtěla krém trochu odlehčit a nechat vyniknout jeho chuť, počítejte ovšem s tím, že krém bude tímpádem trochu řidší (na fotce níže je vidět, že i tak pěkně drží)

1 vejce, na potření copů před pečením
moučkový cukr


Postup

Den předem si připravíme krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Žloutky (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") rozšleháme s moukou a cukrem. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud krém nezhoustne. Vyjmeme lusk. Krém přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup*, a dáme přes noc vychladit do lednice.

*Fólii jsem dřív nedávala, byla jsem dost nedůvěřivá a myslela si, že ji pak určitě stáhnu i s půlkou krému. Nemusíte se ale bát, jde lehce dolů a krému na ní nezůstane skoro ani kapka.

Na kynuté copy si nejdříve připravíme kvásek. Do mísy nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci mouky a cukru, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut v teple vzejít kvásek (směs nabude na objemu a na povrchu se objeví bublinky).  

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylých 150 ml mléka, olej a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a lehce lepivé těsto, trvá to min. 5 minut (ručně ještě déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem - zhruba na 2 hodiny. 

Mezitím dokončíme vanilkový krém. Samotné máslo vyšleháme, až je světlé a nadýchané, a po lžících do něho zašleháme vanilkový krém. Obě suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se výsledný krém nesrazil (přiznám se, že mě se dokonale hladký krém nikdy nepovede). Hotový krém opět přikryjeme fólií a necháme vychladit/ztuhnout v lednici.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 10-20 kousků podle toho, jak velké copy chceme mít (aby byly všechny stejné, odvážila jsem si je na váze). Každý kousek rukama rozválíme na asi prst tlustý váleček, v polovině ho přehneme a stočíme do copu. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.

Troubu si předehřejeme na 180 °C, copy potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout.

Vychladlé copy podélně rozkrojíme a naplníme vanilkovým krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobičkou. Copy můžete naplnit všechny zaráz, nebo postupně, jak budete potřebovat (zbylý krém opět přikryjte potravinářskou fólií a skladujte v lednici, stejně tak i naplněné copy).











Žádné komentáře:

Okomentovat