úterý 13. února 2018

Granola s arašídovým máslem


Granola je mojí svačinovou stálicí zhruba od podzimu a zatím se mi neomrzela. Asi to bude i tím, že si chystám domácí a že si pokaždé namíchám uplně jinou směs. Můžu se tak vždy těšit na nové chutě a ani se mi nepřejí. Základ je přitom pokaždé stejný - vločky, oříšky a semínka - a k němu podle momentální nálady a stavu lednice/spižírny přihazuju čokoládu, kokos, sušené ovoce a nebo jako tentokrát arašídové máslo. Ořechová másla si strašně ráda kupuju, ale občas na mě ze skříně vykoukne zpola vyjedená, zapomenutá sklenice s blížícím se datem spotřeby. Takhle jsem přišla i na zbytek arašídového másla. Chvíli jsem přemýšlela, co s ním, a pak ho přihodila do směsi na granolu. K tomu hrst arašídů a pár lžiček skořice a výsledek krásně voní jako ty pražené ořechy, co prodávají na pouti nebo taky v podchodu u nádraží v Brně (ach, ty sladké vzpomínky!). 

Ingredience

2 hrnky ovesných vloček*
1 hrnek směsi ořechů a rozinek (zejména arašídy, dále mandle a kešu)

1 lžíce slunečnicových semínek
 

1 lžíce semínkové směsi (chia, zlatý len, hnědý len)
1 lžíce loupaného konopného semínka
100 g 100% arašídového másla
5 lžic agávového sirupu, medu či jiného sladidla
1 lžička vanilkového extraktu 
 2 lžičky mleté skořice
špetka soli
mrazem sušené banány
   
*dala jsem 1 hrnek klasických ovesných vloček, 1/2 hrnku jemně mletých ovesných vloček a 1/2 hrnku žitných a špaldových vloček

Postup  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy, rozinky a semínka, zvlášť smícháme rozpuštěné arašídové máslo, sirup, vanilku a skořici, přilijeme je k sypké směsi a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 15-20 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme mrazem sušené banány. V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.







 

4 komentáře:

  1. Vyzkoušela jsem ji udělat, je výborná a nás velmi rychle mizí �� Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Markéto, to mám radost, že má u Vás takový úspěch! U nás také mizí velmi rychle :-) Katka

      Vymazat
  2. Nevydrží. To by musela být uzavřená na zámek ;-) Díky za skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju, Radko, za milý komentář. Máme to s tím skladováním stejně:-D Katka

      Vymazat