pondělí 9. července 2018

Obrácený meruňkový koláč


Od souseda jsme dostali mísu zralých meruněk, měkkých a sladkých, ale bylo jasné, že nevydrží do druhého dne, pokud se hned nesní nebo nezamrazí. Takže přišla na řadu varianta číslo tři - upéct něco sladkého a jedním šmahem tak vyřešit i snídani. Večer už se mi do žádného složitého pečení nechtělo, rychle jsem prolistovala svůj šanon se založenými recepty a objevila jednoduchý koláč. Něco podobného jsme doma dělali s jablky, na dno formy cukr, na to oloupaná jablka na hrubší plátky, do těsta ještě přišly i rozinky, no mohla jsem se po tom utlouct. Na podzim tu jablečnou verzi určitě upeču taky, jsem zvědavá, jak moc se budou oba recepty lišit (maminky jsem se ještě na ten její nezeptala, tak zatím netuším). Ten z časopisu jsem lehce upravila, původně byl i s úplně jiným ovocem. Každopádně, stejně jako ten maminčin je výborný, díky meruňkám pořádně šťavnatý, takové koláče já prostě můžu.

Ingredience

(forma o průměru 25 cm)

140 g másla, změklého
140 g třtinového cukru
3 vejce
100 ml mléka
230 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
sůl

20 g másla, změklého
4 lžíce třtinového cukru
9 meruněk (záleží na velikosti meruněk i formy)


Postup

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem, dno i boky (zhruba do poloviny výšky). Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a řezem dolů je vyskládáme na dno formy.

Tip: Forma může být menší či větší, počítejte ale s rozdílnou dobou pečení. Ideální bude rozevírací dortová forma, koláč se vám pak povede hezky vyklopit. Pokud se obáváte, že forma dobře netěsní, vyložte ji nejprve pečícím papírem (formu pod ním lehce vymažte olejem, aby papír dobře přilnul). Jinak by rozpuštěný cukr vytekl během pečení ven.

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu. Postupně vešleháme všechna vajíčka. Tenkým pramínkem přilijeme mléko, opět důkladně zašleháme. Nakonec přidáme mouku, kypřící prášek a sůl a vymícháme hutné těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto opatrně přesuneme do formy a uhladíme stěrkou. Pečeme dozlatova, zhruba 40-50 minut (kontrolujeme špejlí). Koláč necháme ve formě lehce zchladnout, poté ho opatrně překlopíme na podnos a vyjmeme z formy. Skvěle chutná ještě teplý.







Inspirace: Apetit magazín


2 komentáře:

  1. Dobrý den, koláč vypadá moc lákavě, určitě ho vyzkouším! Možná by se hodila navrch i drobenka. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Markéto, mám radost, že Vás koláč zaujal, určitě ho vyzkoušejte, budu moc ráda. Každopádně, tu drobenkou si technicky nedovedu moc představit, koláč se peče meruňkami vespod a po upečení obrátí. Jinak je ale kombinace meruňky a drobenka boží! Hezky den, Katka.

      Vymazat