úterý 14. srpna 2018

Cuketový perník

Hrozně ráda bych se tu pochlubila tím, jak nám letos úroda cuket krásně vyšla a jak už nevíme, co s nima, a cpeme je i do zmrzlinovače. Jenže pravdou je, že zatím jsme sklidili jen dvě cukety středního vzrůstu a ta třetí chudinka, co doufáme, že ještě trochu doroste, bude nejspíš stejně vyschlá a dřevnatá a pravděpodobně poslední svého druhu. Holt horko je strašný a zahradníci jsme ještě horší. Zato máme nebývalou úrodu ostružin, o tom ale až někdy příště. Každopádně, i takové cukety mají skvělé využití, a to nasladko. Perník doma milujeme a s cuketou je ještě vláčnější a šťavnatější, jinak ji v chuti vůbec nepoznáte. Pekla jsem ho tentokrát narychlo večer, aby bylo co ke snídani, takže jsem ho ráno jen pocukrovala, ale výborný je i s čokoládovou polevou (jak na ni se dozvíte v receptu úplně dole). Pokud máte náhodou přebytky cuket, pusťte se určitě i do perníku. Nebo si do pátku počkejte na cuketové bábovičky s čokoládou.


Ingredience

(na menší plech)

2 hrnky polohrubé mouky (350 g)
1 hrnek cukru krystal (200 g)
2 vejce
2 hrnky cukety (350 g)*
1 hrnek oleje (250 ml)
1 kypřící prášek do perníku
2 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 lžíce perníkového koření
špetka soli

*Cuketu oloupeme, zbavíme semínek a najemno nastrouháme, tekutinu nijak nevymačkáváme. Váha 350 g je před nastrouháním.


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut. 

Na čokoládovou polevu si v mikrovlnce rozpustíme 70 g čokolády a 35 g másla a vymícháme do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou potřeme ještě vlažný perník, můžeme posypat plátky mandlí, strouhaným kokosem... Někdo má rád pod čokoládou ještě tenkou vrstvu kyselejší marmelády, třeba rybízové.











Žádné komentáře:

Okomentovat