úterý 16. října 2018

Jablečný páj


Jablečný páj je to nejlepší, co si na podzim můžete upéct, a já se na něj těšila už dlouho. Křehké těsto, šťavnatá náplň a ta vůně v cukrovém sirupu dušených jablek a vanilky... tomu nikdo neodolá. Zároveň jsem ho pořád odkládala. Poslední dobou peču spíš "šup šup" moučníky a tady musíte počítat minimálně s tím, že těsto je potřeba alespoň hodinu chladit v lednici. To jsem ještě netušila, kolik času a nervů mě bude stát samotná náplň. Už jsem se tu určitě pochlubila, že doma máme lednici plnou šťavnatých a sladkých planých jablíček, co jsme s našim chlapečkem nasbírali během procházky po okolí. Jenže oloupat a vykrájet jich tolik, aby naplnily celou formu, mi zabralo snad hodinu. Občas se mi zdálo, že když oloupu slupku a vykrojím jádřinec, nezbude mi v ruce skoro nic. Takže doporučuju použít velká jablka a ne pláňata jak golfové míčky. A když se vám nebude chtít proplétat proužky těsta na ozdobnou mřížku, jednoduše tím vyváleným těstem náplň přiklopte. Upečený koláč tak jako tak zmizí dřív, než stihne vychladnout. 


Ingredience

300 g hladké mouky
40 g cukru moučka (nemusí být)
špetka soli
180 g másla, studeného z lednice
80-100 ml ledové vody

1 vejce na potření korpusu, rozšlehané

Náplň

1-1,5 kg jablek*
30 g cukru krystal
3 lžíce javorového sirupu**
1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 lžička mleté skořice)
2 lžíce hladké mouky


*množství jablek záleží na jejich kvalitě (já jsem měla obyčejná pláňata a musela hodně vykrajovat) a výšce koláče, formu jsem plnila až po okraj, aby mi nahoře hezky drželo ozdobné mřížkování z těsta a nepropadlo se dolů (jablka během pečení ztratí trochu na objemu)

**sirup můžete vynechat a jablka osladit jen cukrem, množství cukru si upravte i podle své chuti a odrůdy jablek, některá jsou velmi sladká sama o sobě, méně cukru stačí i v případě, že si stejně jako my osladíte i korpus


Postup

V mixéru se sekacími noži promixujeme mouku, cukr, sůl a máslo nakrájené na plátky na směs připomínající hrubou drobenku. Postupně přiléváme vodu, až se začne tvořit nelepivé těsto. Poté ho ručně zformujeme v kouli, rozdělíme na dvě části, každou rukou zploštíme na kulatou placku, zabalíme je do potravinářské fólie a na hodinu uložíme do lednice.

Tip č. 1: Těsto můžete uhníst i ručně, pracujte ale rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Sypké suroviny zpracujte s máslem na drobenku za pomoci příborového nože nebo vidličky, poté přilijte vodu a jen krátce ho propracujte rukama.

Tip č. 2: Vodu přilévejte opatrně, aby těsto nebylo zbytečně lepkavé, v takovém případě přidejte trochu mouky. Nemělo by ale být ani příliš suché a rozpadat se. 

Z lednice vytáhneme půlku těsta, rozválíme ho na tenký kruh o několik centimetrů větší než forma, opatrně do ní přeneseme a přitiskneme ke dnu a bokům formy. Přečnívající konce těsta zatím necháme být a formu dáme chladit do lednice, zatímco si budeme chystat jablečnou náplň.

Na náplň si oloupeme a vykrájíme jablka, nakrájíme je na tenké plátky a ty ještě na malé kostičky. Promícháme je s cukrem, javorovým sirupem, vanilkou a moukou a rovnoměrně rozložíme do formy.

Druhou polovinu těsta opět vyválíme na kruh větší než forma, přeneseme do formy, okraje spojíme se spodní částí korpusu a přebytečné kousky odřízneme (nezapomeňte vrch koláče propíchat vidličkou, aby mohla unikat pára). Páj potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 45-50 minut dozlatova. Pokud zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem.

Tip č. 3: Já jsem si tentokrát vyhrála s ozdobným mřížkováním. Podrobný obrázkový návod najdete na internetu, stačí zadat "lattice top apple pie". Ze zbylého těsta jsem vykrájela lístečky a jablíčka. Lístky jsem rozšlehaným vajíčkem přilepila po obvodu koláče a zakryla tím i nepěkné zakončení mřížky.

Jablečný páj podáváme teplý nebo studený, můžeme ho ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Horký se sice hůře krájí, ale výtečně chutná.

















2 komentáře:

  1. Dobrý den, je to originální amerivký apple pie? Vypadá to luxusně! Mirka

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, ano, dá se to tak říct :-) Vycházela jsem z amerických receptů, v podstatě všude jen ten stejný, občas se liší v pár gramech, někde je zase více másla v korpusu nebo cukru v náplni... Hezký den, Katka.

    OdpovědětVymazat