sobota 13. října 2018

Sypaná tvarohová buchta s jablky a skořicí


Další buchta, která v podstatě vychází z toho, co jsem zrovna měla (nebo spíš neměla) doma po ruce. Mouka, cukr, máslo, zapomenutá vanička tvarohu a hlavně spousta jablek, která jsou výborná samotná a ještě lepší v moučníku. Přiznám se, že mě inspiroval recept ve starém čísle časopise F.O.O.D., ale nakonec jsem sáhla po svém osvědčeném na sypanou tvarohovou buchtu. Jen jsem množství ingrediencí zmenšila na třetinu, protože doma jsem měla právě jen tu jednu vaničku tvarohu, a navíc přidala jablka, skořici a rozinky - podle mě nepřekonatelné kombo, které zazáří nejen ve štrúdlu. Buchta se vešla do opravdu malého pekáčku, pokud ji chcete na plech, vynásobte množství surovin třemi. Nejlepší je stejně první a druhý den, jablka a tvaroh ještě pustí šťávu a těsto by později hodně zvlhlo, ne každý to má rád.


Ingredience

(na malý pekáček, 
1 hrnek = 250 ml) 

1 hrnek polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru krystal
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

1 lžička skořice
1/3 kostky másla, vychlazeného a nakrájeného na tenké plátky

Náplň

1 vanička měkkého tvarohu
1 vejce
1/3 hrnku cukru krystal 
1/2 hrnku mléka 
1 lžička vanilkového extraktu

malá hrst hrozinek

3 jablka, oloupaná a nakrájená na plátky



Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a skořici. Půl hrnku směsi si dáme stranou, vidličkou ji promícháme s plátkem másla na sypkou drobenku. Zvlášť metličkou prošleháme suroviny na náplň. Malý pekáček vymažeme trochou másla, na dno rovnoměrně nasypeme polovinu moučné směsi. Nalijeme na ni tvarohovou náplň, zasypeme druhou polovinou moučné směsi a poklademe máslem. Nahoru naskládáme plátky jablek a vše zasypeme drobenkou.

Pečeme asi 40 minut, upečená buchta je zlatavá a na okrajích se odděluje od stěn pekáčku. Necháme ji vychladnout a nakrájíme na čtverce. 






















1 komentář: