pondělí 17. prosince 2018

Tvarožník


Pečete teď před Vánoci i něco jiného než cukroví? A jak to vlastně máte s cukrovím - šetříte ho na svátky nebo ho na stůl dáte rovnou? Nebo ujídáte potají? Jako malá jsem nejvíc milovala právě to ujídání. Cukroví jsme měli uskladněné v krabicích na balkoně a já tam chodívala v pyžamu a v tom mrazu vybírala pracny, perníčky a kokosky. Protože nic nechutná lépe než cukroví před Vánoci. Teď už peču cukroví sama, skladuju ho v krabici na balkoně a pořád ho ujídám. Krom toho ale máme i krabičku v lednici, aby si každý mohl vzít podle libosti. A taky peču i nevánočně, třeba tenhle jednoduchý tvarožník. To aby bylo něco dobrého i na snídani nebo svačinu.  

PS: Po upečení jsem zjistila, že podobný recept už na blogu vlastně mám - tady. Do tohoto tvarožníku ovšem padnou 4 žloutky a to je pro mne velké plus, neustále mi nějaké přebývají. Vy zas možná oceníte vyrovnanější poměr těsta a náplně.

Ingredience

(forma o průměru 24 cm)

200 g polohrubé mouky
60 g cukru moučka
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
špetka soli
100 g másla, studeného z lednice
2 žloutky

Náplň

500 g měkkého tvarohu
1 sáček vanilkového pudinku
100 g cukru krystal
1 lžička citronové kůry
120 ml mléka
50 g másla, rozpuštěného
2 žloutky


Postup 

V mixéru smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, citronovou kůru a sůl, přidáme máslo pokrájené na tenké plátky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přidáme žloutky a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto rukama rovnoměrně namačkáme na dno otevírací kulaté formy, propícháme ho vidličkou a dáme na 15 minut vychladit do lednice.

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomoci vidličky. 

Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience metličkou vymícháme na hladký krém.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Tvarohovou náplň nalijeme na korpus, případně ji lehce uhladíme stěrkou. Pečeme 60-75 minut - střed koláče by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme 10 minut chladnout v pootevřené troubě a nakonec na drátěné mřížce, aby náplň ztuhla.







Žádné komentáře:

Okomentovat