úterý 25. července 2017

Tvarohový koláč

Na tenhle koláč jsem si brousila zuby už pěkně dlouho, hádám, že snad několik let. Až jsem minulý týden objevila v lednici dva velké kelímky tvarohu s blížícím se datem spotřeby a konečně si na něj v pravou chvíli vzpomněla. Jako na potvoru jsem samozřejmě nemohla najít recept, obrázek jsem měla přímo před očima, ale recept nikde. Prohledala jsem všechny svoje složky v šanonu, kam si recepty ukládám, a nic. Mimochodem, nechtějte vidět, jak tlustý už ten šanon je! A to ho se svým smyslem pro organizaci a pořádek mám rozdělený podle ročních období, zvlášť ještě grilování, zmrzliny, slané pečivo, dorty... (zajímavé je, že tenhle smysl ovšem funguje jen na blbosti, papíry bych přerovnávala furt, zatímco drobný nepořádek v domácnosti zvesela ignoruju). Stránka s receptem tedy nebyla k nalezení, naštěstí jsem ho objevila na internetu a konečně se do něj mohla pustit. Koláč je ideální pro milovníky tvarohu - vysoká vrstva náplně na tenké vrstvě korpusu. Manžel sice trochu remcal, že on má raději, když je to obráceně, ale my tvarohoví nadšenci víme své...

PS: Koláč snězte co nejdříve, korpus časem zvlhne od tvarohové náplně. I když někomu to třeba nevadí, na chuti mu to nijak neubere.

Ingredience

200 g hladké mouky
75 g cukru krystal
špetka soli
125 g másla, studeného z lednice
1 vejce

Náplň

800 g plnotučného tvarohu (klidně ve vaničce)
150 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
špetka soli
3 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
rozinky podle chuti*

*pokud jich chcete přidat větší množství, můžete je nejdříve obalit v kukuřičném škrobu, neklesnou tak během pečení ke dnu

Postup 

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo pokrájené na kostičky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přidáme vajíčko a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát odpovídající rozměru formy (průměr dna + 4 cm na boky). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy, dno propícháme vidličkou a korpus dáme na 15 minut vychladit do lednice.

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomoci vidličky. 

Mezitím si připravíme náplň. V mixéru na nízké otáčky prošleháme tvaroh s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a špetkou soli, zašleháme žloutky a prosátý kukuřičný škrob. Zvlášť si vyšleháme bílky na pevný sníh a stěrkou je natřikrát opatrně vmícháme do tvarohové náplně. Nakonec vmícháme i rozinky.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Tvarohovou náplň nalijeme na korpus, případně ji lehce uhladíme stěrkou. Pečeme asi 1 hodinu - střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Jestliže během pečení koláč zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Nakonec ho necháme vychladit, aby náplň ztuhla. Opatrně při pokládání horkého koláče na stůl, jinak vám spadne/srazí se jako mně.









Inspirace: www.apetitonline.cz

4 komentáře:

  1. Tvarohový koláč bych si dala k mému dopolednímu kafíčku, mňam!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ke kafíčku se hodí přímo báječně! :-) Hezký den, Katka.

      Vymazat
  2. Dobry den, ten dnes udelam :) vypada dokonale! Jen nemam ten skrob, tak mozna zariskuji bez nej:))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den i vám! Zkuste místo škrobu dát hladkou mouku, do chesecake náplní ji na zahuštění používám poměrně často, obvykle 3 lžíce. Ať se dílo podaří a koláč chutná :-) A moc děkuji za komentář! Katka

      Vymazat