neděle 16. července 2017

Panna cotta s malinovým přelivem



Poslední dny (no dobře, týdny a možná i měsíce, jsem prostě trochu cvok) sepisuju seznam dezertů, které budu péct sestřičce na zářijovou svatbu. Krom dortu bude i sladký bar. Pár takových už mám za sebou, vždycky jsem chystala makronky, cupcakes, cakepops, máslové sušenky... a všechno mělo úspěch a chutnalo, ovšem tentokrát jsem si chtěla vyzkoušet něco jiného. Makronky a cupcakes samozřejmě budou (náplň ze slaného karamelu je jediný požadavek nevěsty a já zcela souhlasím), navíc by se mi líbily dezerty ve skleničkách, minipavlovy, brownies a podobně. A protože si všechny potřebuju nejdřív vyzkoušet a vyladit, budou se objevovat i tady. První na řadě je právě panna cotta.

Zdá se mi, že ta se v našich končinách ještě příliš nezabydlela, alespoň co se týká domácí výroby, a nechápu proč. Seznam surovin jednoduchý a směšně krátký, příprava zabere kolem patnácti minut, když nepočítám chlazení v lednici. A ještě si ji můžete nachystat den předem a jen ji vytáhnout, až přijde návštěva. I ta vanilka je už dnes k sehnání v každém obchodě (i když já doporučuju objednat si ji přes internet, v supermarketu za ni pořád ještě dáte majlant) a ani práce se želatinou se nemusíte bát. Servírovat ji můžete samotnou, nebo jako já s malinovým přelivem. Tentokrát jsem maliny propasírovala, příště je nechám vcelku.

Ingredience

600 ml smetany na šlehání
50 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
5 plátků želatiny

300 g mražených malin
50 g cukru krystal
1 plátek želatiny

Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme 5 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně rozmícháme v horké smetaně. Směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny uložíme do ledničky. 

Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.

Když je smetana ztuhlá, je čas na malinový přeliv. Zbylý plátek želatiny opět namočíme do misky s vodou. Do rendlíku dáme maliny, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni je krátce povaříme, maliny pustí šťávu a rozvaří se na malé kousky. Vzniklé pyré důkladně propasírujeme přes cedník, abychom ho zbavili zrníček, přidáme vymačkaný plátek želatiny a rozmícháme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, jinak by se smetanová vrstva mohla rozpustit. Poté malinovou omáčku ještě jednou promícháme a rozlijeme ji do skleniček. Opět necháme ztuhnout v lednici.













3 komentáře:

  1. Používáte na zdobení speciální druh Macešek nebo jsou jedlé všechny? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny macešky jsou jedlé, jen pozor, aby nebyly chemicky ošetřené. Tyhle vykvetly u nás na zahrádce :-) Hezký večer nebo spíš dobrou noc, Katka.

      Vymazat
  2. No dala bych si hned, jen doma panna cotta moc uspech nemela. M.

    OdpovědětVymazat