sobota 15. července 2017

Křehký třešňový koláč

Tak nevím, jestli mne za tenhle recept spíš neproklejete. Minulý týden na mě na internetu blikla zpráva, že už takhle drahé máslo se bude ještě zdražovat, ceny prý mají vystoupat až na sedmdesát korun za kostku. Otázka je, jak to máte nastavené vy, ale já prostě náhražky v podobě ztužených tuků nepoužívám. Máslo je prostě máslo a na chuti se to hned pozná. Bohužel taky i na peněžence. Ovšem některé moučníky za to prostě stojí a taky si je člověk nedává každý den, to je přeci jasné. Abych se dostala k jádru pudla, v tomhle koláči je skoro celá kostka másla. Ačkoliv v původním receptu bylo másla jen trochu a k tomu právě spousta toho tuku, já jsem použila jen kvalitní máslo a korpus s ním byl prostě božský. Voňavý, křehký, plný máslové chuti, přímo se rozpadal na jazyku. Až při sepisování receptu na blog mi došlo, kolik toho másla tam vlastně je. Tak jsem se podívala i na jiné recepty, které kolují internetem, a našla třeba takové, kde je na stejné množství mouky másla i o padesát gramů míň. Takže je to na vás, zkuste, nebo si naopak dopřejte, tak jako my.

PS: Na báječnou třešňovou náplň bych málem zapomněla, najdete ji i v receptu na třešňové taštičky. Místo třešní můžete použít třeba i jablka, hrušky, broskve... a nemusíte je ani vařit. Stačí vybrané ovoce pokrájet na kousky (případně předtím oloupat), pokapat citronovou šťávou a vanilkou a nakonec obalit ve směsi cukru, kukuřičného škrobu a špetky soli.

Ingredience

(kulatá forma o průměru 27 cm, nebo i menší)

Korpus

300 g hladké mouky
špetka soli
240 g másla, studeného
90 ml ledové vody

Náplň

800 g třešní, vypeckovaných
140 g cukru krystal (nebo podle chuti)
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
4 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
kousek másla (zhruba 1 lžíce) 

1 vejce, rozšlehané
hrstka mandlových lupínků 

Postup 

V mixéru smícháme mouku a sůl, přidáme máslo pokrájené na kostičky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Postupně přilijeme vodu a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou zformujeme v kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit zhruba na hodinu do lednice.

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomoci vidličky. 

Mezitím si nachystáme náplň. Do širokého kastrolu se silným dnem dáme omyté a vypeckované třešně, cukr, citronovou šťávu, špetku soli a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5-7 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, směs pěkně zhoustne. Nakonec vmícháme vanilku a máslo a dáme stranou vychladit.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Na pomoučněném vále vyválíme polovinu těsta z lednice na plát odpovídající rozměru formy (průměr dna + boky). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy, přečnívající těsto odřízneme. Dno propícháme vidličkou, nalijeme na něj třešňovou náplň. Stejně si vyválíme i druhou kouli těsta, plát rádýlkem rozkrájíme na asi centimetr široké proužky a přeneseme je na koláč tak, abychom vytvořili ozdobnou mřížku. Potřeme ji vajíčkem a posypeme mandlemi.

Koláč pečeme 20 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 30 minut, až koláč zezlátne a náplň lehce bublá. Jestliže během pečení zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Nakonec koláč necháme vychladit, aby náplň ztuhla.


Inspirace: www.sallysbakingaddiction.com

Žádné komentáře:

Okomentovat