sobota 8. července 2017

Lívance z podmáslí


Co si představíte, když se řekne dobré ráno? U nás to bylo třeba to čtvrteční. Nikdo nemusel vstávat brzo do práce, malý spal až do osmi hodin, zatímco já naopak byla už v sedm hodin zcela vzhůru a přitom vyspaná, takže jsem si stihla přečíst kousek z knížky. Vždycky jsem se divila, jak to moje kolegyně z práce v pohodě zvládá, ráno vstát o hodinu dřív, než by sama musela, budit děti, chystat svačiny atd., a uvažovala, jak to jednou budu zvládat já, když jsem spíš noční sova, ranní vstávání upřímně nesnáším, po probuzení minimálně půl hodiny nefunguju a někdy jsem i nepříjemná. Jenže pak se nám narodil chlapeček a já jsem byla vzhůru v podstatě pořád. Takže to, že teď nemusím x-krát za noc vstávat na kojení, je vlastně úplná výhra a nějaká šestá ranní, kterou nám začíná den, mě vůbec nerozhodí. Abych se vrátila k tomu dobrému ránu... dobré ráno u nás taky je, když můžu v klidu nachystat sladkou snídani. A ve čtvrtek jsme měli tyhle lívance z podmáslí, já s oříškovým máslem (arašídy-čokoláda) a banánem.

Ingredience

(asi 9 velkých lívanců, o průměru 14 cm)

300 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
500 ml podmáslí
2 vejce
30 g másla

Postup

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, zvlášť prošleháme podmáslí s vajíčky, přilijeme k sypké směsi a metličkou promícháme, aby se vše spojilo. Těsto necháme 10 minut odpočinout.

Mezitím si rozpustíme máslo a necháme ho lehce zchladnout.

Rozpuštěné máslo vmícháme do těsta, na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme lívance, na každý přijde zhruba malá naběračka těsta. Otáčíme je, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.



2 komentáře:

  1. Mňam.. Lívance jsem neměla už pěkně dlouho :) Tak teď neusnu, to nebyl moc dobrý nápad se dívat na tvůj skvěle blog takhle večer :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda :-) Ale tak třeba se ti budou zdát samé sladké sny ;-) A jako nedělní snídaně jsou lívance přímo ideální!

      Vymazat