sobota 12. ledna 2019

Krupicová kaše



V novém roce je nejlepší začínat polehoučku, něco jednoduchého si proto dáme i tady. O své lásce ke krupicové kaši jsem se už zmiňovala, ovšem připravit ji byl pro mne vždycky trochu boj. Nikdy jsem nevěděla, kolik té krupice vlastně do mléka nasypat. Na začátku se zdálo, že je jí málo, přidávala jsem a přidávala, až kaše konečně zhoustla, a ve výsledku v ní stála lžíce. Protože ji teď svačím minimálně dvakrát týdně, konečně jsem vychytala pro mne ideální poměr mléka a krupice. Kaše je akorát na sytou odpolední svačinu (nebo snídani, pokud rádi snídáte sladké) a není ani příliš řídká, ani příliš hutná. Třeba se můj recept bude hodit i vám.


Ingredience

300 ml mléka

špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 vrchovaté lžíce jemné krupice/dětské krupičky (cca 25-30 g)

na posypání cukr moučka, kakao, karob...

máslo
hořká čokoláda


Postup

V rendlíku na mírném plameni přivedeme mléko k varu, přisypeme krupici a metličkou důkladně promícháme, aby se neutvořily hrudky. Za stálého míchání 3-5 minut povaříme, kaše postupně zhoustne.

Na talíři ji podle chuti pocukrujeme, posypeme kakaem/karobem a poklademe tenkými plátky másla. Navrch můžeme dát i kostičku čokolády, případně kaši čokoládou postrouhat.









2 komentáře:

  1. Dobrý den Katko, krupice je moc oblíbená i u nás doma. Zkuste někdy misto dětské krupičky krupici hrubou nebo pohankovou... budete se olizovat! :-)
    Jinak děkuji za Vaše bezva recepty, postupně zkouším.
    Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jitko, určitě vyzkouším, ta pohanková krupice mě rozhodně zajímá! Jsem ráda, že se Vám recepty líbí, dejte vědět, jak se Vám daří podle nich péct - tady v komentáři nebo třeba na FB :-) Hezký den, Katka

      Vymazat