sobota 11. května 2019

Sušenkový dort


Tzv. letter cake je už nějakou dobu hitem Instagramu i Pinterestu, obvykle je to vykrojené písmeno nebo číslo (počáteční iniciála jména oslavence, jeho věk - proto se takovým dortům říká letter/number cakes), ale krásně vypadá i srdíčko. Já si ho poprvé vyzkoušela vloni na Valentýna, možná jste právě na IG zaznamenali vanilkové srdce s vykrojeným středem, a úspěšně zopakovala letos, v kakaové verzi. Těsto může být klasické piškotové nebo křehké, to jsem zvolila já. Líbí se mi na něm, že se s ním snadno pracuje, požadovaný tvar jednoduše vykrojíte ještě před upečením, stejně jako se vykrajují perníčky, a stačí vám k tomu malý nožík a jistá ruka, případně papírová šablona (já ji mám schovanou ještě z loňska). Po upečení je těsto poměrně křehké, s jednotlivými pláty se musí zacházet opatrně, ale jakmile se spojí krémem a odleží, krásně změkne a zvláční, takže se nemusíte bát, že by dort nešel nakrájet.

Ingredience

(třípatrové srdce o průměru asi 20 cm)

250 g hladké mouky
70 g jemně mletých mandlí/mandlové mouky
30 g kakaa na vaření
90 g cukru moučka
špetka soli
180 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek

Krém

250 g mascarpone
50 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200 ml smetany ke šlehání


Postup

V mixéru smícháme mouku, mandle, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.

Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát, přiložíme na něj papírovou šablonu a vykrojíme 2-3 srdce. Ze zbytku těsta vykrájíme menší tvary, například srdíčka, po upečení jimi můžeme ozdobit dort nebo je sníst jen tak.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykrájené pláty těsta pečeme, až okraje lehce zezlátnou, asi 10 minut. Necháme je zchladnout na plechu, poté opatrně přeneseme na mřížku.

Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 

Krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou a na jednotlivá srdce stříkáme malé bobečky, začneme po obvodu a pak vyplníme i střed. Poté je opatrně položíme na sebe a vrch dortu ještě podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila srdíčka ze zbylého těsta, mrazem sušené maliny a rybíz, oříšky v čokoládě, čokoládové křupinky, Oreo sušenky a jedlé zlato.

Tip: Krém nejdříve ozdobně nastříkejte na srdce, které bude na vrchu dortu. Na ostatní pláty nastříkejte bobečky jen po obvodu a vnitřek jednoduše vyplňte zbylým krémem.

Dort necháme několik hodin odležet v lednici, sušenkový korpus zvláční a bude se lépe krájet.





Žádné komentáře:

Okomentovat