pátek 28. června 2019

Pudinková buchta s rybízem a sněhem



Další moučník, který nejlépe chutná vychlazený z lednice, to v tomhle počasí přijde vhod, ne? Tentokrát se ovšem pečení nevyhnete, k tomu je potřeba uvařit vanilkový pudink, ale garantuju vám, že to bude stát za to. Kakaový piškot nasáklý šťávou z rybízu, kyselkavé kuličky, které příjemně kontrastují se sladkou chutí vanilkového pudinku, a navrch hebký sněhový obláček. Zní to dobře? 


Ingredience

3 vejce
140 g cukru krystal
140 g polohrubé mouky
15 g kakaa na vaření
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

400 g rybízu
1 lžíce polohrubé mouky

800 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
4 lžíce cukru krystal (nebo podle chuti)

4 bílky
200 g cukru krystal
1 lžíce kukuřičného škrobu


Postup

V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Mouku prosejeme s kakaem a kypřícím práškem a do vyšlehaných vajíček ji postupně vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až když budeme těsto lít na plech. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 10 minut.

Mezitím uvaříme podle návodu na obalu vanilkový pudink, oba sáčky v 800 ml mléka, a osladíme podle chuti. 

Tip: Přímo na uvařený pudink můžete přitisknout potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nemusíte se bát, fólie jde lehce dolů a krému na ní nezůstane skoro ani kapka.

V mixéru se šlehacími metlami vyšleháme bílky na tuhý sníh, poté po jednotlivých lžících důkladně zašleháme cukr a škrob.

Na předpečený korpus nasypeme rybíz, můžeme ho lehce zatlačit do těsta. Nalijeme na něj horký pudink a rovnoměrně ho rozetřeme. Navrch natřeme bílkový sníh a uhladíme (nebo naopak špachtlí vytvoříme vlnky). Buchtu pečeme 25 minut, nejlépe chutná vychlazená z lednice.





6 komentářů:

  1. Dobrý den, buchtu se chystám upéct, ale... na jak velký plech je tento recept? U receptů mi tyto informace většinou chybí. Díky a přeju krásné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, obvykle se to snažím psát, taky nemám ráda, když takové informace chybí, ale někdy zapomenu a pak sama nevím. Už jsem to ale řešila a určitě to byl menší plech, mám takové plechy o rozměru 35x30 a pak 33x23, větší bych určitě nedávala. Ještě se zkusím zeptat na Instagramu těch, co ho pekli, a pak doplním do receptu. Ať se Vám buchta povede a chutná ❤️ Hezké léto i Vám! Katka

      Vymazat
    2. Přesně na to samé se chci taky zeptat. A díky za odpověď..

      Vymazat
    3. Dobrý den, ideální bude pekáček/plech o rozměrech cca 30x25 cm :-) Ať se buchta podaří! Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den , nevím, kde se stala chyba ale ze sněhu se mi po vmíchání cukru stala docela nehezká strašně přeslazená hmota. Po přidání cukru mi úplně spadnul. A to jsem byla opravdu opatrná. Jak se tomuto vyvarovat? Dle mého je v receptu obecně moc cukru, pro příště dám 3/4 dávky cukru, kterou uvádíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, opravdu netuším, kde by mohl být háček. Buchtu jsem pekla několikrát a samotný recept na sníh používám i na Pavlovu, takže též mnohokrát prověřený. Cukr je třeba přidávat postupně a vždy důkladně zašlehat, výsledná hmota je lesklá a pevná, rozhodně by neměla spadnout.

      Vymazat