neděle 4. srpna 2019

Hrnková drobenková buchta s borůvkami


Buchta, koláč nebo bublanina... víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Zjistila jsem, že v tom docela tápu, a když sepisuju recept na blog, někdy nevím, jaký výraz vlastně použít. Borůvková buchta? Borůvkový koláč? Existuje vlastně vůbec borůvková bublanina? Nakonec mi to nedalo a trochu jsem zkusila googlit. Ve zkratce, buchta má náplň uvnitř těsta, koláč navrch a je kulatý, bublanina je vlastně třená buchta s náplní rozptýlenou v těstě. Obecně se ale výraz buchta používá i pro pečivo pečené v pekáči a po upečení krájené nožem. Jasné?! Takže mi z toho vychází, že ten borůvkový koláč s drobenkou, co jsem pekla minulý rok, je vlastně buchta. Nicméně, to nic nemění na tom, že chutnal výborně. A že skvělá je i tahle... buchta.

PS: Ještě jedna důležitá věc, kterou neustále zapomínám, tak si ji poznačím sem. Ideální poměr na drobenku je 2:1:1 (mouka:cukr:máslo).


Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vejce

Drobenka


1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku másla, rozpuštěného*

1/2-1 litr borůvek

*dala jsem zhruba 1/3 kostky másla


Postup

V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Přilijeme mléko, olej a rozšlehané vajíčko, vymícháme hladké těsto.

Na drobenku vidličkou smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Menší plech vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, uhladíme ho stěrkou a rovnoměrně posypeme borůvkami a navrch i drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 30 minut (testujeme špejlí).

Žádné komentáře:

Okomentovat