sobota 31. srpna 2019

Míša řezy



Nebudu vám lhát, recept na Míša řezy mi v šuplíku leží už od června, proto ty jahody na fotce. Maruška jak z pohádky vážně nejsem. Ještě štěstí, že nejsou součástí receptu, protože to by mi v šuplíku zůstal až do příštího roku. A to by byla škoda, Míša řezy jsou osvědčená klasika a v mém podání i odlehčená, s pořádnou vrstvou krému navíc. Ubrala jsem totiž na másle a přidala na tvarohu (v klasickém receptu najdete čtvrt kila másla na půl kila tvarohu). A víte co? Krém skvěle drží i tak a chutná ještě lépe. A kdybyste si chtěli upéct Míša řezy ve slavnostním provedení, zkuste Míša dort.


Ingredience

Korpus

(obdélníková forma cca 22x34 cm)

6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
6 lžic cukru krystal
6 lžic oleje
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Krém

150 g másla, změklého
150 g cukru moučka
750 g měkkého tvarohu*
1 lžička vanilkového extraktu


*Vanička či kostka? To je, oč vždy běží. Já jsem použila tvaroh ve vaničce, pouze jsem po otevření slila vodu, která tam byla, a nebyl problém.

Poleva

80 g másla
100 g kvalitní čokolády na vaření (používám 52% čokoládu)
2 lžíce mléka 


Postup


Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky šleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, minimálně 5 minut. Poté do nich zašleháme olej. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, vymícháme hutné těsto. Poté opatrně zapracujeme dotuha ušlehaný sníh z bílků, přidáváme ho natřikrát a stěrkou těsto jen lehce převracíme, aby zůstalo nadýchané a hebké. 

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct na zhruba 10 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout.

Na krém si vyšleháme máslo s cukrem, opět minimálně několik minut, až zesvětlá a nabude. Poté ručně vmícháme tvaroh a nakonec i vanilku.

Tip č. 1: Je poměrně důležité, aby se tvaroh do  máslového krému vmíchal ručně. Během šlehání by totiž mohl zřídnout.

Korpus necháme ve formě a nalijeme na něj tvarohový krém. Opět uhladíme stěrkou a necháme asi hodinu vychladit v lednici. 

Na polevu si rozpustíme máslo, přelijeme jím čokoládu nalámanou na kousky a necháme chvíli stát. Poté čokoládu rozmícháme dohladka. Nakonec za stálého vmíchání tenkým pramínkem přilijeme mléko, díky němu bude poleva krásně hladká. Ihned ji nalijeme na tvarohový krém a stěrkou opatrně rozetřeme. Vrátíme do lednice, minimálně na 2 hodiny.

Tip č. 2: Na krájení Míša řezů je nejlepší použít horký nůž. Před každým zakrojením ho namočíme do horké vody a otřeme dosucha. Poleva tak nepopraská.  



















Žádné komentáře:

Okomentovat