neděle 6. března 2016

Míša dort

Míša dort, nebo taky Míša řezy, to je cukrárenská klasika. Já jsem si je ale v cukrárně nikdy nedala. Kakaový piškot, tvaroh a čokoláda? Jako dobrý, ale bylo tam tolik zajímavějších věcí... kremrole, indiánci, zmrzlinové poháry se šlehačkou. Ani si vlastně nepamatuju, jestli jsme ho někdy dělali doma. Zato vím zcela jistě, že ho má rád můj táta. A ten je přímo cukrárenský labužník. Takže když jsem přemýšlela, co upéct tenhle víkend, abych mu udělala radost, byl Míša dort jasná volba. Nakonec jsme labužnicky olizovali lžičky úplně všichni. A já už Míša dort nikdy přehlížet nebudu. Slibuju.

Ještě jedna věc. Pátrala jsem na internetu po tom jediném a pravém receptu, ale nakonec mi to nedalo a opět jsem trochu improvizovala. Nemůžu si pomoct, ale i když je recept přesně daný a ještě tomu je to taková klasika všech klasik, nakonec stejně popustím uzdu vlastním chutím. Míša je sice Míša, ale čtvrt kila másla na půl kila tvarohu? To bych měla s každým soustem v puse pořádnou máslovou nálož (a to mám pravé máslo jinak ráda). Ubrala jsem tedy másla a přidala na tvarohu. Koneckonců, Míša má být přeci pořádně tvarohový. No jo, ale díky máslu ten krém zřejmě drží tvar a nerozteče se, když se dort vytáhne z formy... Vzpomněla jsem si na letní nepečené dorty a přidala pár plátků želatiny a šlehačku, to aby ten krém byl ještě nadýchanější. A taky lžičku vanilky, aby byl ještě voňavější. Povedlo se.

A důležitá otázka na konec. Co asi bylo dřív - Míša nanuk nebo dort?  


Ingredience

Korpus

(forma o průměru 25 cm)*

6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
6 lžic cukru krystal
6 lžic oleje
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

*Ač se to nezdá, korpus vyběhl a byl uprostřed docela vysoký, nechala jsem to tak, ale vy ho můžete seříznout dorovna, nebo ubrat ingredience zhruba o třetinu. I s krémem a polevou byl forma plná až těsně pod okraj.

Krém

150 g másla, změklého
150 g cukru moučka
750 g měkkého tvarohu**
250 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
3 plátky želatiny
trocha mléka

**Vanička či kostka? To je, oč vždy běží. Já jsem použila tvaroh ve vaničce (dva polotučné, jeden plnotučný), pouze jsem po otevření slila vodu, která tam byla, a nebyl problém.

Poleva

80 g másla
100 g kvalitní čokolády na vaření (používám 52% čokoládu)
2 lžíce mléka 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Bílky ušleháme dotuha a dáme zatím stranou. Žloutky šleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, minimálně 5 minut. Poté do nich zašleháme olej. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, vymícháme hutné těsto. Poté opatrně zapracujeme sníh z bílků, přidáváme ho natřikrát a stěrkou těsto jen lehce převracíme, aby zůstalo nadýchané a hebké. 

Kulatou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct na zhruba 20 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce. Po upečení těsto trochu spadne, i tak ale zůstane dostatečně vysoké.

Na krém si nejdříve nachystáme plátkovou želatinu - postupujeme podle konkrétního návodu***. Vyšleháme máslo s cukrem, opět minimálně několik minut, až máslový krém zesvětlá a nabude. Poté ručně vmícháme tvaroh****. Zvlášť dotuha ušleháme šlehačku a stěrkou ji opatrně vmícháme do krému. Nakonec vmícháme vanilku a želatinu.

***V mém případě to znamenalo, že jsem 3 plátky želatiny dala do misky, zalila mlékem jen tolik, aby byly ponořené, a nechala 10 minut odpočívat. Mezitím jsem si nachystala tvarohový krém. Poté jsem mléko s nabobtnalou želatinou dala ohřát do mikrovlnky a rozmíchala, aby se želatina rozpustila. Přidala jsem několik lžic tvarohového krému, promíchala a želatina byla připravená k použití.

****Je poměrně důležité, aby se tvaroh do  máslového krému vmíchal ručně. Během šlehání by totiž mohl zřídnout a dort by poté nedržel tvar.

Korpus necháme ve formě a nalijeme na něj tvarohový krém. Opět uhladíme stěrkou a necháme asi hodinu vychladit v lednici. 

Na polevu si rozpustíme máslo, přelijeme jím čokoládu nalámanou na kousky a necháme chvíli stát. Poté čokoládu rozmícháme dohladka. Nakonec za stálého vmíchání tenkým pramínkem přilijeme mléko, díky němu bude poleva krásně hladká. Ihned ji nalijeme na dort a stěrkou opatrně rozetřeme. Vrátíme do lednice, minimálně na 2 hodiny.

Tip: Na vyjmutí dortu z formy a jeho krájení je nejlepší použít horký nůž. Před každým zakrojením ho namočíme do horké vody a otřeme dosucha. Poleva tak nepopraská.  




Inspirace: www.apetitonline.cz, www.mamincinyrecepty.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat