pondělí 29. února 2016

Lidl Food Challenge: Dortíky s malinami a mascarpone

Když jsem zjistila, že Lidl opět vyhlásil Food Challenge, tentokrát na téma Velikonoční vajíčko, byla jsem ihned rozhodnutá se zapojit. Takové výzvy mne prostě baví. Zadání bylo poměrně jednoduché - vymyslet vlastní originální recept, naslano či nasladko, za použití surovin nakoupených v Lidlu (kde stejně většinou nakupuju). Bylo mi jasné, že moje "velikonoční vajíčko" bude určitě sladké, ale jak na to... Hlavou mi běžela spousta možností, použití cukrátek jako jsou čokoládová vajíčka jsem hned zavrhla, marcipán a fondán taktéž. Pak mne napadlo držet se tvaru a zkusit upéct minidortíky. A protože Velikonoce pro mne znamenají začátek jara, chtělo to něco lehkého a svěžího. Piškotový korpus, ovoce a jemný krém. Když se přiblížil termín uzávěrky soutěže, najednou jsem chystala velký narozeninový dort a na nic jiného nebyl čas. Jenže výzva je prostě výzva a když už, tak se vším všudy, i s  časovým presem... Inspirovala jsem se tedy i tím dortem, a k nadýchanému piškotu přidala lehký krém z mascarpone a kyselkavé maliny. Jak ta Popelka teď budu spěchat, abych recept i fotku odeslala před půlnocí, ale ať to dopadne jakkoli, už se těším, až si na tom dortíku zítra pochutnáme.


Ingredience

(4 dortíky, podle velikosti formičky)

Korpus

4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g cukru krystal
kůra z 1/2 citrónu, najemno nastrouhaná
100 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Krém

250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
40 g cukru moučka
1 vanilkový cukr 

malinová marmeláda
hrst malin (cca 100 g), čerstvých nebo mražených
bílá čokoláda na ozdobu, nastrouhaná škrabkou na zeleninu nebo na struhadle

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Přidáme citrónovou kůru, mouku a kypřící prášek, vymícháme hladké těsto. Poté stěrkou opatrně zapracujeme sníh z bílků.

Nadýchané a hebké těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme dozlatova, asi 8-10 min. Necháme vychladnout a za pomoci formičky ve tvaru velikonočního vajíčka vykrájíme dortíkové korpusy. (Já jsem měla plech o rozměrech 30 cm x 36 cm a zhruba 9 cm velké vajíčko, vykrájela jsem 12 plátků - na 4 dortíky.)

Tip: Pokud nemáme vhodnou formičku, nakreslíme si vajíčko přiměřené velikosti na tužší papírový kartón nebo plastovou fólii, vystřihneme ho, přiložíme na upečené těsto a tvary vykrajujeme malým ostrým nožem.

Na krém dáme do mixéru mascarpone a oba cukry, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredince pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Krém si dáme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (pokud nemáme, stačí u obyčejného sáčku ustřihnout růžek). Dortíkový korpus potřeme marmeládou, naneseme krém, přiklopíme dalším korpusem, opět potřeme marmeládou a tentokrát krém naneseme jen po obvodu a doprostřed dáme maliny (mně se vešly zhruba tři, čtyři). Přiklopíme posledním korpusem a navrch po obvodu nastříkáme větší puntíky z krému. Špičkou lžičky je rozetřeme směrem dovnitř a pak doprostřed nastříkáme další dva puntíky (viz obrázek). Zdobíme čokoládou.








Žádné komentáře:

Okomentovat