pátek 26. února 2016

Závin z tvarohového těsta

Recept na tenhle závin jsem schopná odříkat, i kdybyste mě o půlnoci vzbudili. Je totiž hrozně jednoduchý. Jen čtyři suroviny a skoro všechny stejným dílem. Pěkně čtvrt kila másla, čtvrt kila tvarohu, čtvrt kila mouky. A špetka soli (kdyby jí bylo čtvrt kila, hezky by to celý recept zaokrouhlilo na kilo, ale ta chuť... až se mi pusa kroutí, když  si to představím :). Vyhrabala jsem ho včera ze šuplíku, načmáraný na malém útržku papíru, s máslovým otiskem prstu, to asi z posledního pečení. Občas jsem líná a radši vytáhnu kupované listové těsto, jinak ale na štrůdl nepoužívám žádné jiné, je totiž božsky měkké a vláčné. Tentokrát jsem jeden závin plnila jablky se skořicí a druhý domácím jablečným pyré smíchaným s mákem, proto ingredience na náplň uvádím bez přesného množství - dejte si všeho pěkně podle chuti.


Ingredience

250 g másla, změklého
250 g tvarohu
250 g hladké mouky
špetka soli

1 vejce, na potření

Náplň

jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
cukr krystal
mletá skořice
hrozinky
(strouhanka, piškoty)

Postup

Do mísy dáme máslo, tvaroh a mouku a ručně nebo v mixéru vypracujeme hladké, jen mírně lepivé těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozteklo a těsto nezřídlo. (Já jsem měla vaničkový tvaroh se smetanou, který je hodně jemný, takže těsto bylo dost lepivé, přidala jsem proto ještě asi 5 lžic mouky). Těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zhruba na hodinu odpočinout do lednice.

Tip: Těsto si můžeme nachystat i den předem, nezapomeneme ho ale vytáhnout z ledničky o něco dříve, aby trochu povolilo.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučněném vále každou vyválíme na obdélník necelého 0,5 cm vysoký. Prostředek poklademe nastrouhaným jablíčkem, posypeme skořicí, cukrem a hrozinkami. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžeme vyválené těsto nejdříve posypat slabou vrstvou strouhanky nebo rozdrcených piškotů, během pečení nasákne šťávu z jablek a závin se nerozmočí. Volné okraje těsta přehneme přes sebe, konce zahneme, záviny opatrně obrátíme spojem dolů a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 20 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat