úterý 23. února 2016

Horká čokoláda


Byla jsem v pokušení napsat do titulku "domácí horká čokoláda", ale vždyť všechny ty dobroty tady jsou mnou chystané, vlastnoručně a s láskou (to je ta nejdůležitější ingredience ;-) To bych mohla rovnou psát "domácí lívance, domácí cupcakes, ...". Ale zpátky ke směsi na horkou čokoládu. Aby opravdu dobře chutnala, dejte do ní jen to nejlepší - kvalitní čokoládu a kakao, pravou vanilku a kdo chce, přidá si pak do hrníčku i špetku skořice nebo chilli. Nasypte ji do pěkné plechovky, ovažte mašlí a darujte někomu, koho máte rádi. Nebo si ji schovejte do skříňky v kuchyni a až bude škaredý deštivý den, udělejte si velký voňavý hrnek pro sebe a své milé a blízké. Uvidíte, že hned vám bude líp. A takový šálek horké čokolády po ránu, když se vám vůbec nechce vstávat nebo když si naopak užíváte pozdní snídani v posteli, vůůůbec není k zahození.


Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

1 hrnek kvalitní čokolády na vaření (použila jsem 52% čokoládu, zhruba 200 g)
1 vanilkový lusk, případně 1/4 lžičky mleté vanilky
1/2 hrnku cukru krystal*
1/2 hrnku holandského kakaa

*cukru dejte radši méně, uvařte si jednu zkušební horkou čokoládu a ochutnejte - množství cukru záleží nejen na tom, jak sladkou chuť máte rádi, ale taky na tom, jakou čokoládu jste použili

Postup

Čokoládu nastrouháme najemno, vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme zrníčka. Oboje smícháme s cukrem a kakaem. Směs nasypeme do sklenice, skladujeme v suchu.

Použití: Ohřejeme hrnek mléka a vmícháme zhruba 2 lžíce směsi (nebo podle chuti). Pokud chceme hustší čokoládu, přidáme ještě 1 lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného v trošce studeného mléka a asi minutu povaříme.







Inspirace: www.livesimply.me

Žádné komentáře:

Okomentovat