pátek 30. dubna 2021

Kokosové laskonky s kávovým krémem



Začínám mít pocit, že laskonky pro mě budou stejná vášeň jako makronky. Vlastně toho mají i hodně společného. Na začátku bílky, cukr a mleté ořechy (nemusí to být zrovna kokos, ale třeba i vlašáky, pistácie nebo mandle) a výsledkem jsou dvě křehké skořápky spojené krémem. I ten postup je hodně podobný, ale narozdíl od makronek s jistým výsledkem. Žádné složité míchání těsta či obava z toho, že nevyskočí nožička. 

U toho postupu se přiznám, že jsem nezvolila ten nejjednodušší, mám dojem, že hmota na laskonky se dá šlehat i nad vodní lázní, mě se ale s cukrovým rozvarem pracuje dobře a na tu vodní lázeň třeba dojde příště. Stejně tak krém můžete zvolit klasický máslový, já jsem si vzpomněla, že na blogu mám dort s kávovým krémem, kam přijdou tři žloutky, a že je to tudíž i elegantní řešení, jak se zbavit zbylých žloutků z laskonek. Navíc ten krém je opravdu výborný.


Ingredience

(asi 20 klasických nebo 60 mini laskonek)

180 g cukru krystal
40 g vody
3 bílky (90 g) 
120 g mletého kokosu
55 g cukru moučka
špetka soli 

Kávový krém
 
3 žloutky
špetka soli
200 g cukru krystal
50 ml vody
200 g másla, změklého*
2 lžičky instantní kávy granulované
1 lžička vody 

*másla můžete dát i o 50 g méně, počítejte ovšem, že krém bude měkčí a bude potřeba ho nechat déle vychladit před plněním laskonek


Postup

V rendlíku lehce promícháme 120 g cukru krystal s vodou a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme přijít k varu. Jakmile teplota cukrového sirupu (rozvaru) stoupne na zhruba 105 °C, začneme šlehat bílky s 60 g cukru krystal do husté pěny. Když teplota dosáhne 115 °C, sirup za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Lijeme ho tenkým pramínkem a snažíme se trefit mezi stěnu mísy a metly (na stěně mísy by se ihned srazil a metly by ho zase mohly rozstříkat po celé kuchyni). Poté šleháme na vysoké otáčky, až sníh tvoří tuhé špičky, je lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu. 

K ušlehaným bílkům stěrkou opatrně vmícháme kokos, prosátý cukr moučka a sůl. 

Pečícím papírem vyložíme 2-3 plechy (záleží na velikosti plechů i laskonek, na klasické mi stačily 2 plechy). Na papír položíme šablonu, do jednotlivých oválků rozetřeme kokosovou hmotu, přebytečnou setřeme stěrkou pryč, aby laskonky byly zvrchu pěkně rovné, a šablonu opatrně zvedáme z jedné strany, až uvolníme všechny laskonky. 

Tip: Hmotu můžete na šablonu nanášet lžičkou nebo jako já cukrářským sáčkem s kulatou zdobící špičkou. 

Troubu si předehřejeme na 130 °C. Laskonky pečeme 15 minut (měly by lehce vyběhnout), poté troubu zeslabíme na 80 °C, pootevřeme zhruba na 1-2 cm (dvířka zajistíme třeba dřevěnou vařečkou) a dosušíme je zhruba 30-35 minut. Na plechu je necháme lehce zchladnout, pak teprve sloupneme.

Tip: Doba sušení záleží na troubě, pečícím papíru/podložce apod. Zkuste nejdřív jednu laskonku opatrně sloupnout, pokud to nejde, sušte je dál. Správně upečená laskonka by měla být bílá a křehká. 

Na kávový krém v mixéru šleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají a nabudou na objemu. V mikrovlnce rozpustíme 1 lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. V rendlíku smícháme cukr s vodou, aby se všechen navlhčil, a svaříme na 118 °C (už bez míchání). Horký cukrový sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlejeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Postupně vmícháme máslo, až se vše spojí v hutný krém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou kávu a poté i zbylou lžičku kávy.

Laskonky spojíme krémem, skladujeme v chladu. Naplněné vydrží až týden, samotné skořápky i déle (ty uchováváme v pevně uzavřené krabičce mimo lednici).




















Žádné komentáře:

Okomentovat