středa 5. května 2021

Mrkvová ovesná kaše



Ovesnou kaši na způsob mrkvového dortu, to znamená plnou sladké mrkve a oříšků, jsem plánovala už na Velikonoce. Loňské, ehm. Protože velikonoční zajíčci a mrkev, to prostě pasuje k sobě. Kaši jsem sice od té doby měla několikrát, ale vyfotila si ji až po těch letošních Velikonocích. A od dětí si na ni vypůjčila lentilky ve tvaru vajíček a mini čokoládového zajíčka.


Ingredience

250 ml mléka
40 g jemných ovesných vloček (cca 4 lžíce)
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mleté skořice
pár strouhnutí muškátového oříšku 
špetka soli
1 menší mrkev, najemno nastrouhananá
2 lžíce mandlové/lískooříškové mouky
1 lžíce rozinek
sladidlo dle chuti (ideálně javorový sirup, jinak třeba med, čekankový sirup) 

maliny, borůvky, plátky mandlí, mrkev, čokoládová vajíčka a zajíček na dozdobení


Postup

V rendlíku smícháme mléko, vločky, vanilku, skořici, muškátový oříšek, sůl a mrkev, na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu a zhruba 2 minuty povaříme. Vmícháme mleté ořechy a rozinky a další minutu provaříme. Osladíme podle chuti a přelijeme do misky.

Tip: Hustotu kaše je vždy potřeba doladit podle své chuti, přidáním mléka nebo naopak delším povařením kaše. Vločky někdy nasají více tekutiny, krom toho kaši zahustí i nastrouhaná mrkev a oříšková mouka. Myslete také na to, že kaše houstne postupně, a to i po odstavení ze sporáku. Konzistenci, která vám bude vyhovovat, asi neodhadnete hned napoprvé - o důvod víc si kaši udělat i příště.









Žádné komentáře:

Okomentovat