středa 11. prosince 2019

Kokosové crinkles


Crinkles, aneb popraskané sušenky, teď před Vánoci přímo zaplavily internet a já je mám na vánočním seznamu taky.  Nakonec jsem je nejdřív zkusila v kokosové verzi, protože kokosové cukroví mám hrozně ráda. První pokus proběhl minulý týden, ale moc jsem s ním spokojená nebyla. Těsto jsem nechala v lednici přes noc, což klasickému cukroví sice prospívá, jenže tady to bylo spíš na škodu, protože sušenky pak během pečení moc nepopraskaly. Navíc jsem kuličky dělala moc velké a pekla je zbytečně dlouho. Včera proběhl pokus číslo dvě, vyvarovala jsem se všech předchozích pochybení a sušenky se povedly na jedničku. Navrch křupavé, uvnitř měkké, s úžasně kokosovou chutí, k tomu krásně popraskané. Na fotku nehleďte, to jsem fotila ty "nepovedené" minulý týden, včera jsem neměla foťák a sušenky hned putovaly k nemocné sestřičce.


Ingredience

(40 sušenek)

80 g másla, změklého
100 g cukru krystal
2 vejce
šťáva a kůra z 1/2 citronu
240 g hladké mouky
100 g strouhaného kokosu
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli

moučkový cukr na obalování (asi 100 g)


Postup

V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, stačí 1-2 minuty. Zašleháme obě vajíčka a citronovou šťávu a kůru, opět stačí krátce, jen aby se všechny suroviny spojily. Přidáme mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a vymícháme hladké, poněkud lepivé těsto. Zformujeme ho do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.

Tip: Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, trochu si je pomoučněte moukou, až ho budete tvarovat do koule. Do těsta ale mouku nepřidávejte, sušenky by byly příliš tuhé. Těsto chlaďte v lednici hodinu, ne déle. Sušenky by během pečení nepopraskaly, protože těsto by bylo příliš vychlazené a ztuhlé.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebíráme malé kousky těsta a v dlaních vyvalujeme kuličky velké asi jako malý vlašský ořech (já jsem si je odvažovala po 15 gramech). Každou kuličku důkladně obalíme v moučkovém cukru, ten z nich nijak neoklepáváme. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, s menšími rozestupy, protože během pečení se ještě zvětší. Pečeme 10-12 minut.

Sušenky skladujeme v dobře uzavřené nádobě, mimo lednici.





4 komentáře:

  1. Dobrý den, procházím si komentáře k receptům a vidím, že moje odpověď se neuložila, a to jsem to zkoušela dvakrát. Tak ještě jednou... množství surovin je určitě správně, crinkles není typ sušenky, která se během pečení rozteče na placičku, pouze nabude na objemu a popraská. Uvnitř by ovšem měla být měkká, ne suchá. Jak dlouho jste sušenky pekla? Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, vaše crinkles jsou úžasné! Hrozně dlouho jsem se jim vyhýbala, abych je nepokazila, ale nebyl důvod - jsou jednoduché a výborné! Dělám je tak často, že už s tím možná lezu krkem manželovi (ale do zásoby se hodí, Vánoce už se pomalu blíží :-)).
    Katko, mockrát děkuji! Vždycky jsem si myslela, že na pečení jsem levá a nikdy mě nebavilo. Ovšem s vašimi recepty jsem nejen mezi přáteli za hvězdu, ale navíc jsem našla svou vášeň. S vámi je pečení radost! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám z toho spíš takové suché kokosové bochánky :D a to jsem je odvažovala a pekla jen 10 min. Ale ke kávě dobré :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, to mě moc mrzí! Budu je muset znovu upéct, protože bych nerada, aby se zas někomu nedařilo - třeba přijdu na to, čím to je. Hezký den, Katka.

    OdpovědětVymazat