sobota 14. listopadu 2020

Skořicoví šneci s jablky



Skořicoví šneci s jablečnou náplní, to je moje další pocta podzimu. Jedeme teď doma na kynuté vlně a hned tak neskončíme. Slibuju, že se ještě máte na co těšit. Myslím, že není nikdo, kdo by nemiloval šneky z kynutého těsta, nadýchané a vláčné, vonící máslem a skořicí, a s jablíčky je to ještě větší blaho. Navíc si je můžete vylepšit přidáním rozinek naložených v rumu a nahrubo posekaných ořechů a polít je třeba karamelovou čokoládou nebo domácím slaným karamelem. Já jsem si tentokrát vystačila s jednoduchou cukrovou polevou, díky které se šneci po upečení krásně lesknou a jsou ještě vláčnější.


Ingredience 

(12 šneků) 

250 ml mléka
60 g másla
450 g hladké mouky
50 g cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 vejce

Náplň

60 g másla, změklého
4 velká jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
50 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice

Sirup na potření

30 g cukru krystal
30 g vody


Postup

Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo). V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout. 

Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Potřeme ho máslem, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky (nejdříve z nich lehce vymačkáme šťávu) a posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny šneky naskládáme do formy vymazané máslem (použila jsem keramický pekáček, cca 24x35 cm), ideálně s centimetrovými rozestupy, a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.

Tip: Pokud chcete, aby se šneci po upečení snadno od sebe odtrhávali, pomažte je z boku rozpuštěným máslem (stejně jako když pečete buchty).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky pečeme dozlatova, asi 40 minut (délka pečení záleží i na formě, jakou máte, v keramickém pekáčku je musím obvykle péct o něco déle). Ihned po vytažení z trouby šneky potřeme cukrovým sirupem (cukr s vodou několik minut svaříme).















Žádné komentáře:

Okomentovat