středa 26. května 2021

Mini pavlova s mangovým krémem



Mini pavlovu jsem dělala neplánovaně a vlastně i ten úžasný mangový krém vznikl úplnou náhodou. Potřebovala jsem z prázdné lednice i spíže vykouzlit rychlý dezert k svátku. Doma byly jen vajíčka, kousek másla a jedno zapomenuté mascarpone, takže mini pavlova byla nakonec v podstatě jediná možnost, ovšem verze s ušlehanou smetanou mi přišla poměrně nudná, navíc jsem si nebyla jistá, jestli odpoledne seženeme v marketu nějaké hezké ovoce na ozdobu. Naštěstí v mrazáku na svou příležitost čekalo na kostky nakrájené mango. Citronový krém, neboli lemon curd, je už poměrně známá záležitost, jedná se o lehký a osvěžující krém z citrónů, žloutků a másla, který se připravuje ve vodní lázni, hodně lidí ale netuší, že připravit se tento krém dá i z jiného ovoce, třeba malin, rybízu, pomeranče. Použije se buď vymačkaná šťáva nebo pyré, postup je stejný. Mangovým curdem jsem tedy naplnila mini pavlovy a ochutila jím i krém z mascarpone a šlehačky. Kombinace křehkých sladkých pavlov a osvěžujícího tropického krému chutnala naprosto všem a já už plánuju, kam použiju zbylý mangový krém.


Ingredience

(10-12 kousků)

4 bílky
200 g cukru moučka
1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy

V mixéru se šlehacími metlami vyšleháme bílky na tuhý sníh, poté po jednotlivých lžících důkladně zašleháme cukr, škrob a citronovou šťávu. Pokračujeme ve šlehání, na nejvyšší rychlost, dokud sníh není lesklý a na metle netvoří pevné špičky (klidně i 5 minut a více).

Dotuha ušlehaný sníh přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený pečícím papírem/fólií stříkáme "hnízdečka" o průměru cca 6-8 cm. Nejdříve nastříkáme kolečko jako základnu, poté vykroužíme i vyšší okraj.

Tip č. 1: Sníh můžete nanést i dvěma lžícemi. V tom případě se snažte o kulaté hromádky s důlkem uprostřed.

Tip č. 2: Počítejte s tím, že pavlovy během pečení nabudou, takže mezi nimi nechte 2-3 cm rozestupy (po upečení mohou zase trochu splasknout, toho se také nelekněte). Ze zbylého sněhu můžete na plech nastříkat malé pusinky.

Troubu předehřejeme na 150 °C, vyhřátou zeslabíme na 120 °C a ihned dovnitř dáme plech s pavlovami, ideálně na spodní příčku (sníh nebude svrchu hnědnout, ale zůstane krásně bílý). Pečeme 30 minut, poté teplotu snížíme na 100 °C a pečeme dalších 60 minut. Nakonec troubu vypneme, ale neotvíráme a pavlovy v ní necháme další 1-2 hodiny dojít, aby po vytažení nepopraskaly.


Mangový curd (krém)


300 g manga (oloupaného a bez pecky)
4 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
50 g cukru krystal
50 g másla

V nerezové nebo skleněné misce smícháme všechny suroviny kromě másla, posadíme ji na hrnec s bublající vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni tak dlouho, až směs lehce zhoustne, zhruba 6-8 minut (teplota by měla přesáhnout 75 °C, tím se zničí případné salmonely). Odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout (ve skleničce s uzávěrem vydrží krém v lednici min. týden).


Šlehaný krém

250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
100 g mangového curdu

Na krém dáme do mixéru mascarpone, smetanu a cukr, šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tužší krém. Na závěr zašleháme i mangový curd. 

Tip: Já jsem si ingredience rozdělila na půl, část jsem vyšlehala s mangovým curdem (50 g) a část s mletou vanilkou, příště bych si to ale nekomplikovala a udělala celý krém mangový. Na fotce jsou pavlovky s oběma krémy, proto to uvádím i tady v receptu.


Sestavení

Pavlovky naplníme lžičkou mangového curdu, navrch ozdobně nastříkáme šlehaný krém. Dozdobíme mangovým curdem a čerstvými malinami.


















2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli pak mango curd ještě propasírujete přes síto, aby bylo hladké? Nebo tam nezůstávají kousky manga?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, záleží na tom, jak výkonný máte mixér. Já mám po mixování úplně hladké pyré. Obecně ale doporučuju propasirovat, protože někdy tam bývají "poutka" z vajíčka. Hezký den, Katka

      Vymazat