neděle 14. listopadu 2021

Palačinky se zkaramelizovanými banány



Palačinky jsou u nás stále nejoblíbenější víkendová snídaně. A aby nám nezevšedněly, je třeba si občas pohrát se servírováním. Na tuhle variantu jsem měla chuť už dlouho a nezklamala. Vláčné palačinky, slaďoučké zkaramelizované banány, křupavé oříšky a nadýchaná šlehačka. Byla to lahoda.



Ingredience


(cca 9 palačinek)


500 ml mléka

2 vejce

180 g hladké mouky

špetka soli

1 lžička vanilkového extraktu


1 lžíce másla

2 lžíce medu

1 lžička skořice

špetka soli

2 menší banány

1 lžíce drcených arašídů v cukru


šlehačka



Postup 


Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, s těstem se bude lépe pracovat.


Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní, bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.


Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 


Na klasické pánvi si mezitím rozpustíme máslo s medem, skořicí a solí, přidáme banán nakrájený na centimetrová kolečka. Ta opečeme z obou stran dozlatova a nakonec zasypeme arašídy.


Palačinky podáváme se zkaramelizovanými banány, arašídy a šlehačkou.










Žádné komentáře:

Okomentovat