pátek 22. května 2015

Čokoládové pivní muffiny s pomerančovou marmeládou

Pro začátek asi trochu zklamu všechny milovníky piva, v chuti není vůbec cítit. Tak proč tedy plýtvat pivem a lít ho do těsta? Protože silné černé pivo dodá karamelovou příchuť. A v kombinaci s čokoládou a pomerančem je rozhodně o co stát. Takže když vyvstane otázka - "Co upéct, když oslavence potěší zejména nějaký pivní speciál?" - je odpověď nasnadě.

Ingredience

1 hrnek = 250 ml

2 vejce
1 hrnek cukru
200 g másla
250 ml silného černého piva
1 kelímek zakysané smetany (180 ml)
2 hrnky hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 hrnku kakaa

pomerančová marmeláda
50 g kvalitní hořké čokolády
50 g zakysané smetany
kandovaná pomerančová kůra

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, přilijeme rozpuštěné máslo, pivo a zakysanou smetanu, poté opatrně vmícháme všechny sypké suroviny. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem do dvou třetin. Pečeme asi 15 minut, otestujeme špejlí.

Do vršku každého muffinu uděláme důlek - vykrojíme ho kulatou zdobící špičkou / vydlabeme lžičkou nebo obráceným koncem vařečky. Naplníme pomerančovou marmeládou.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce, ještě teplou smícháme se zakysanou smetanou. Potřeme jí muffiny a ozdobíme kandovanou kůrou.

2 komentáře:

  1. Muffiny jsem si pekla tento týden jako odměnu za zkoušku a protože jsem jich měla jak pro regiment, rozdala jsem většinu z nich ve škole. Škoda, že jsem Vám nestihla vyfotit ty blažené výrazy svých spolužáků a tu směs překvapení a dojetí ve tváři našeho profesora, kterému jsme věnovali poslední muffin :-) Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě těší! Myslím, že bych se taky tvářila blaženě, kdyby mi někdo ve škole/práci věnoval muffin :-) Moc zdravím!

      Vymazat