pátek 29. května 2015

Košíčky s čokoládovým krémem a karamelizovanými hruškami

Hebký čokoládový krém, křehký kakaový korpus, navrch hrušky sladké jako med karamel. Košíčky jsou sice trochu pracné, ale klidně můžete tenhle dezert servírovat i jako koláč, ze kterého si každý ukrojí kus podle své chuti. Jen aby pak zbylo i na vás.


Ingredience

(12 košíčků a 3 tartaletky o průměru 11 cm, nebo 1 koláčová forma s vyšším okrajem)

Košíčky

320 g hladké mouky
60 g kakaa
160 g cukru krystal
špetka soli
160 g másla (vychlazeného, na kostičky)
2 vejce

Krém

2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
750 ml mléka
4 žloutky
2 lžičky vanilkového extraktu
150 g kvalitní čokolády (hořké nebo na vaření)
3 - 5 lžic cukru krystal (množství záleží na tom, jak je sladká čokoláda)
2 lžíce másla

1 hruška
hrst mandlí
1 lžička třtinového cukru

Postup 

Na košíčky smícháme všechny sypké suroviny a máslo, rozmixujeme na drobenku. Přidáme vajíčka a důkladně prohněteme, až je těsto dobře spojené a tvárné.

Každý důlek formy na muffiny vyložíme dvěma proužky pečícího papíru, do tvaru kříže. Upečené košíčky pak půjdou snadno vyjmout ven. Z těsta odebereme kousek velikosti pinpongového míčku a vyložíme dno a stěny každého důlku. Prsty pečlivě umačkáme a dno propícháme vidličkou, těsto má tendenci se během pečení lehce nafukovat. Stejně postupujeme i u formiček na tartaletky. Dáme asi na 30 minut vychladit do lednice.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, košíčky asi 10 minut, tartaletky 15 minut. V případě velké formy ji můžeme vyložit pečícím papírem a se zátěží (fazole, keramické kuličky) péct 10 minut a poté dalších 10 minut dopéct bez zátěže, aby povrch zpevnil a zezlátl. Necháme vychladnout na drátěné mřížce.

Na krém v rendlíku rozšleháme škrob, sůl, mléko a žloutky, na mírném plameni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, trvá to minimálně 5-10 minut. Když je směs hustá jako pudink a začne probublávat, přidáme nalámanou čokoládu, vanilkový extrakt a máslo, mícháme do rozpuštění. Ochutnáme, pokud je krém málo sladký, přisladíme cukrem a odstavíme. Ihned naplníme košíčky. Vychladíme minimálně hodinu v lednici.

Hrušku oloupeme a nakrájíme na kostičky, na pánvi nasucho opražíme plátky mandlí, jakmile začnou zlátnout, přidáme hrušku a cukr, necháme krátce zkaramelizovat. Košíčky můžeme servírovat i samotné nebo se šlehačkou.



Inspirace: www.thepioneerwoman.com, www.juliegoodwin.com.au

Žádné komentáře:

Okomentovat