sobota 6. června 2015

Jahodové galetky s rebarborou

S jahodami konečně začíná léto. Proto taky každý rok vyhlížím, až se u cesty objeví cedule s nápisem "samosběr". Za městem se začervená jahodové pole, řádky se zaplní brigádníky i sběrači, kteří si přišli tu voňavou úrodu natrhat vlastníma rukama. Slunce pálí, vzduch se ani nehne, ale ty jahody voní a voní. Přepravky, košíky a kbelíky se plní a hlavou mi běží, jestli první přijde na řadu marmeláda, zmrzlina či koláč... Na zahrádce zrovna roste rebarbora a to je se sladkými jahodami skvostná kombinace. I když samozřejmě jako první vyhrály jahody jen tak, rovnou do pusy. A pak tyhle galetky.


Ingredience

(4 galetky o průměru 15-20 cm)

300 g hladké mouky
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
180 g másla (vychlazené, nakrájené na kostičky)
1 vejce

Náplň

400 g jahod
400 g rebarbory
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
150 g cukru krystal
(1 lžička skořice)

Postup 

V mixéru s pevnou metlou nebo sekacími noži smícháme sypké ingredience, přidáme kostičky másla. Mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Poté přidáme vajíčko a ještě promixujeme. Jestliže je těsto příliš sypké, přilijeme trochu ledové vody. Krátce prohněteme rukou, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.

Na náplň oloupeme stonky rebarbory a nakrájíme je na centimetrové kousky. Přidáme pokrájené jahody (můžeme nechat větší kusy), mouku, škrob a cukr, případně skořici. Lehce promícháme, aby se všechno ovoce obalilo.

Těsto si rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kolo, přeneseme na dva plechy vyložené pečícím papírem. Doprostřed naneseme náplň, necháme asi 5 cm okraj, který poté zahneme dovnitř. Galetky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou krystalového cukru. Pečeme dozlatova, asi 30 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat