čtvrtek 14. května 2015

Skořicové sušenky

Vanilka je nejkrásnější vůní na světě. Když peču máslové sušenky, chodím kolem trouby jako omámená. A pak se vždycky přikradu k dóze, kde sušenky schovávám, a hltám tu vůni jako o život. Stejně to mám i se skořicí. A co teprve, když se zkombinují obě. Vanilka sladká a jemná, skořice trochu štiplavá. V máslových sušenkách vylepšených skořicovou náplní.

Na voňavé máslové sušenky najdete recept i tady. Můžete si polovinu těsta schovat do mrazáku a později z něj upéct právě skořicové sušenky, zaberou tak jenom půl hodinky.


Ingredience

Máslové sušenky 
 
(asi 40 kusů)
1 hrnek = 250 ml

1 1/2 hrnku (195 g) hladké mouky
1/2 lžičky soli

1/2 lžičky jedlé sody
110 g másla, pokojové teploty
1/2 hrnku (100 g) cukru krystal
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Skořicová náplň

40 g másla
2 lžíce mouky

1 lžíce skořice
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce cukru krystal
špetka soli

Poleva

1 lžíce mléka
3-4 lžíce cukru moučka
 

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem min. 3 minuty, až zesvětlá a nabyde. Přidáme vajíčko a vanilkovou esenci. Šlehací metlu vyměníme za K-metlu a vmícháme mouku, sůl a jedlou sodu. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.

Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme ostatní suroviny, směs by se měla dát lehce roztírat (hustotu upravíme moukou).

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme obdélník vysoký asi 1 cm. Potřeme náplní, zavineme jako roládu a 15 minut chladíme v mrazáku. Roládu nakrájíme na 1 cm široké sušenky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, s menšími rozestupy, během pečení ještě lehce nabydou. Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout.

Na polevu utřeme mléko s cukrem dohladka a sušenky jí pocákáme nebo potřeme. Skladujeme v uzavřené doze, asi 5-7 dní.


Inspirace: www.wannacomewith.com

Žádné komentáře:

Okomentovat