čtvrtek 7. května 2015

Děrovaný koláč s mango pudinkem a kokosovou šlehačkou

Děrovaný koláč s mango pudinkem a kokosovou šlehačkou. Zní složitě, ale když nezapomenete dát předem vychladit kokosové mléko, je to záležitost pár minut. Piškot je upečený jedna dvě, než vychladne, uvaříte pudink. Ok, ten potřebuje trošku víc času na zchladnutí, aby se dal potřít šlehačkou, ale co... na dobré věci se vyplatí čekat. A ta chuť prostě stojí za to. Lehký a nadýchaný piškot je doslova prostoupený jemným pudinkovým krémem. Mango a kokos představují sice trochu exotickou, zato krásně voňavou a neodolatelnou kombinaci. Šlehačka a pudink se pomalu rozpouští na jazyku, jen opražený kokos občas trochu křupne mezi zuby. Tak nečekejte příliš dlouho...


Ingredience

Piškot

250 g hladké mouky
250 g cukru krystal
4 vejce
100 g vody
100 g oleje
2 lžičky prášku do pečiva

Mango pudink a kokosová šlehačka

1 plechovka kokosového mléka
1 plechovka manga
2 kelímky smetany na šlehání (po 180 ml)
asi 200 ml plnotučného mléka (nebo dle potřeby)
3 žloutky
4 lžíce kukuřičného škrobu 
2-3 lžíce cukru moučka
strouhaný kokos

Postup 

Den předem dáme plechovku s kokosovým mlékem do ledničky. V chladu se oddělí smetana a kokosová voda, smetana ztuhne na vrchu, takže ji druhý den můžeme snadno vybrat lžící a použít na šlehačku. Kokosovou vodu přidáme do pudinku.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Z bílků vyšleháme tužší sníh. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, přidáme ostatní ingredience a nakonec lehce vmícháme sníh. Nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme do zlatova, asi 10 minut.

Ještě horký piškot hustě proděravíme obráceným koncem vařečky, pěkně až na dno a asi 2 cm od sebe.

Zatímco piškot pomalu chladne, připravíme si pudink. 

Mango rozmixujeme dohladka. Do odměrky nalijeme kokosovou vodu, sladký nálev z manga a kelímek šlehačky, dolijeme mlékem do 600 ml. Přidáme žloutky a kukuřičný škrob, důkladně rozšleháme. V rendlíku na mírném plameni a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, trvá to minimálně 5-10 minut. Když pudink zhoustne a začne probublávat, přidáme rozmixované mango. Horký pudink nalijeme na koláč.

Na šlehačku dotuha ušleháme kokosovou smetanu s kelímkem smetany na šlehání a cukrem. Navrstvíme na vychladlý koláč a posypeme opraženým kokosem (můžeme ho krátce opražit na pánvi nebo na plechu v troubě ještě předtím, než upečeme piškot).

Žádné komentáře:

Okomentovat