sobota 27. června 2015

The Daring Bakers: Šarlota s čokoládovo-jahodovou zmrzlinou

The Daring Bakers, čili "Odvážní pekaři" jsou jednoduše lidi, co rádi pečou. Každý měsíc jeden vybraný člen uveřejní na fóru www.thedaringkitchen.com nový recept, který mají všichni vyzkoušet a výsledek svého snažení uveřejnit přesně 27. dne daného měsíce na svém blogu. Tuhle skupinu před skoro deseti lety v podstatě založily dvě dámy v Americe a dnes má již tisíce členů z celého světa. Jak prohlásili moji milí a blízcí, je to taková soutěž, kde se nic nevyhrává. Zato si můžete vyzkoušet něco nového, třeba zákusek, který je typický pro určitou zemi, nebo dezert, na který jste si do té doby netroufali.

Hostitelkou červnové výzvy je Rebecca z BakeNQuilt.com, která přichystala recept na tzv. šarlotu. Je to dezert, který je celkem známý i u nás, jen jsem do té doby netušila, že existují dvě verze - Charlotte Royale a Charlotte Russe. Vymyslel ho před pár staletími francouzský šéfkuchař a pojmenoval podle Charlotte z královského rodu. Takže se Rebecca vlastně celkem trefila i teď, kdy celý svět oslavuje maličkou britskou princezničku.

Charlotte Roayle je dezert poskládaný z nakrájené rolády s lehkou krémovou náplní ze šlehačky, pudinku, ovoce... Na Charlotte Russe zase potřebujete cukrářské piškoty. Obě verze i výtvory ostatních účastníků najdete tady: thedaringkitchen.com/recipe/charlottes.

Já jsem si vybrala Charlotte Royale a protože je konečně horké léto a dozrávají jahody, naplnila jsem ji čokoládovo-jahodovou zmrzlinou. A slibuju, že Charlotte Russe bude taky. Až dozrají maliny...


Ingredience

Roláda

5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
110 g cukru
60 g hladké mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce kakaa
špetka soli

jahodová marmeláda 

Zmrzlina

500 ml šlehačky
3 lžíce kakaa
100 g čokolády
250 ml mléka
120 g cukru
špetka soli
4 žloutky
200-300 g jahod

Postup

Roláda


Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Prosijeme mouku se škrobem a kakaem do menší misky. Bílky vyšleháme dotuha se špetkou soli. Do žloutků opatrně vmícháme sypké ingredience a poté i sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 7-10 min, testujeme špejlí.

Mezitím si nachystáme utěrku, namočíme ji do studené vody a pečlivě vyždímáme. Utěrku položíme na upečený korpus a plech za pomoci prkénka převrátíme. Sloupneme pečící papír. Na kraj korpusu položíme dnem nahoru misku, do které poté budeme šarlotu skládat, a vytlačíme její obrys. Obtisknuté kolo vyřízneme nožem a dáme stranou. Zbytek korpusu zavineme i s utěrkou jako roládu, necháme vychladnout.

Vychladlou roládu rozvineme, potřeme tenkou vrstvou marmelády a znovu zavineme, už bez utěrky. Ostrým nožem nakrájíme na kolečka. 

Misku vyložíme potravinovou fólií, zahneme ji až přes okraj, aby pak šla šarlota snadněji vyklopit. Dno a boky misky vyskládáme kolečky rolády. Klademe je těsně vedle sebe, mezery můžeme vyplnit zbytky korpusu. Dovnitř vlijeme povolenou zmrzlinu (můžeme ještě proložit jahodami) a přiklopíme kolem vykrojeným z korpusu, lehce přitlačíme. Misku zakryjeme fólií nebo alobalem a dáme na několik hodin ztuhnout do mrazničky. 

Před servírováním je potřeba šarlotu vytáhnout z mrazničky zhruba 20 minut dopředu. Během té doby zmrzlina lehce povolí a šarlota také půjde lépe vyklopit (obzvlášť pokud je miska skleněná/kovová).

Zmrzlina

V rendlíku ohřejeme smetanu, horkou odstavíme (nesmí přejít varem) a vmícháme kakao a nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí. Přelijeme do mísy.

Do stejného rendlíku vlijeme mléko, přidáme cukr a sůl. Opět ohřejeme. V misce rozšleháme žloutky (bílky si schováme třeba na makronky). Tenkým pramínkem k nim za stálého míchání přiléváme horké mléko, nemusíme všechno - jakmile je směs dostatečně teplá, vlijeme ji do rendlíku ke zbytku mléka. Kdybychom do rendlíku vlili samotné žloutky, mohly by se srazit. Na mírném plameni několik minut mícháme, dokud krém lehce nezhoustne.

Horký krém vmícháme do čokolády, necháme přes noc vychladit v ledničce. Druhý den směs nalijeme do zmrzlinovače a další práci necháme na něm. Nakonec vmícháme jahody, pokrájené na drobné kousky a lehce rozmačkané. Pokud nemáme zmrzlinovač, dáme studenou směs s jahodami rovnou do mrazničky a každou půl hodinu ji důkladně promícháme metličkou. Zmrzlina tak bude nadýchanější a bude tuhnout rovnoměrně.

Inspirace: The Perfect Scoop (David Lebovitz), thedaringkitchen.com/recipe/charlottes

2 komentáře:

  1. Thanks for baking with the Daring Bakers this month! I'm glad you made a Chocolate Charlotte. It looks delicious!

    OdpovědětVymazat
  2. Wow..this is so decadent ... I really need to give this a shot.

    OdpovědětVymazat