pátek 31. července 2015

Broskvový nákyp

Pokud nemáte rádi nákyp, tak si klidně do názvu dosaďte koláč či buchta. V originále se tenhle moučník jmenuje "cobbler", skládá se z ovoce zapečeného v hluboké misce pod vyšší vrstvou těsta. Takže něco podobného jako krambl ("crumble"), kdy je ovoce zapečené pod vrstvou křupavé drobenky. Tady se ovoce ale nepeče jen ve vlastní šťávě, ale ještě ve spoustě másla, které se poté vsákne do těsta a výsledný moučník je krásně šťavnatý. A nebojte se, z původního receptu jsem toho másla ubrala asi polovinu (o cukru nemluvě), takže rozhodně v másle neplave.

Ingredience

110 g másla
1 lžíce skořice
3 broskve
hrst rybízu
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krystal
2 lžičky pečícího prášku
2 hrnky mléka

Postup 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Broskve nakrájíme na měsíčky a přepůlíme, rybíz obereme. Ovoce nasypeme do hlubší zapékací misky (měla jsem rozměr 28 x 19 cm, na výšku cca 4 cm a byla tak akorát), posypeme skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.

Smícháme ostatní ingredience v lehce tekuté těsto a nalijeme na ovoce. Máslo vystoupí na okrajích a během pečení bude celou dobu bublat, ale tak to má být. Jakmile nákyp vytáhneme z trouby, máslo se během pár minut vsákne do těsta a nákyp bude šťavnatý a vláčný. Pečeme asi 35 minut, až povrch ztuhne a zezlátne. 



Inspirace: www.madefrompinterest.net

4 komentáře:

  1. Ahojky Katko, tak jsem vybrala tři, jsou to jednoduchý a pěkně letní recepty :) Kdyžtak to najdeš tady - http://foodnotes.cz/co-pripravit-z-broskvi-vyber-receptu-z-ceskych-blogu/. Díky a měj se! :) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, díky moc! Článek je super, už jsem sdílela na FB. Moc se mi líbí i koncept blogu. Jenom maličkost, v článku je špatně adresa mého blogu - je to navidlicku.com :-)

      Vymazat
    2. Děkuji oběma. Takový přehled jsem potřeboval. Potřeboval jsem něco jednoduchého a inspirativního a to splnil nákyp s rybízem. Nejsem žádný přeborník v pečení a dal jsem jej v pohodě napoprvé. Vzpomněl jsem si i díky němu na možné využití broskví do rýžového nákypu. Máte tam i jiné parádní recepty. Jenom času bych potřeboval více;-).

      Vymazat
    3. Dobrý den, to mě moc těší, že se Vám nákyp povedl. Myslím, že ho brzy upeču také. Dlouho jsem ho nedělala, ale pořád si pamatuju, jak výborný byl. Přesně jak říkáte, jen toho času by byla potřeba více. Hezký den, Katka

      Vymazat