pondělí 3. srpna 2015

Makový chlebíček s třešněmi

Mám ráda sladký chlebíček. Nabízí nepřeberné množství kombinací, těsto můžete ovonět vanilkou, skořicí, kakaem, citronem či pomerančem, přidat mák, oříšky a semínka, ovoce kandované, sušené či čerstvé... a k tomu je upečený jedna dvě. Nakrájený na plátky se dá rychle zmrazit a ještě rychleji vytáhnout, když vás přepadne chuť na něco dobrého. Tentokrát je recept je z kuchařky "Chléb v hlavní roli" od Mileny Volfové, přidala jsem třešně a švestková povidla vyměnila za třešňovou marmeládu, to kdybyste chtěli vyzkoušet původní verzi. Určitě je taky báječná, jenže venku je léto, třešně zrály už sice dozrály, ale sehnat se ještě dají a s mákem jsou prostě jedna báseň. A nebo je vyměňte za višně.


Ingredience

120 g mletého máku
170 ml mléka
2 lžíce třešňové marmelády
115 g změklého másla
175 g krupicového cukru
2 vejce
180 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
100 g mandlových lupínků
200-300 g vypeckovaných třešní

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C. V rendlíku ohřejeme mléko, přisypeme mák a 2-3 minuty povaříme. Vmícháme marmeládu a necháme vychladnout.

Máslo vyšleháme s cukrem, až zesvětlá a nabude, zašleháme vejce a sypké ingredience. Vmícháme mandle a  třešně.

Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pečeme asi 40 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, můžeme ho zakrýt alobalem.

Inspirace: Chléb v hlavní roli (Milena Volfová)

Žádné komentáře:

Okomentovat