pondělí 24. srpna 2015

Broskvové kostky

Broskve jsou pro mně připomínkou horkého léta, slunce a koupání. Je mi asi šest let, sedím na dece na koupališti, zuby loupu slupku, šťáva mi stéká po bradě a mám ulepené ruce. Broskev je skoro přezrálá, sladká a šťavnatá, její vůně láká vosy a těch se bojím, takže ji rychle dojím a běžím do vody. Dneska si většinou broskev rozkrojím na půl a pak vykrajuju měsíčky kolem pevně vrostlé pecky. Ale jinak ta broskev chutná pořád stejně. A sladká a šťavnatá je i v těhle broskvových kostkách.*

*Jak potvrzuje tak trochu nečekaný strávník na fotce níže, jinak docela masožravý :-)

Ingredience

3 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krystal
1 lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžička skořice
200 g másla (vychlazeného, nakrájeného na kostičky)
1 vejce

Náplň

7 větších broskví
šťáva z půlky citronu
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1 lžička skořice

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru s pevnou metlou nebo sekacími noži smícháme sypké ingredience, přidáme kostičky másla a vajíčko. Mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Polovinu natlačíme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme.

Broskve oloupeme a nakrájíme na kostičky, promícháme s citronovou šťávou. Přisypeme mouku, cukr a skořici, lehce promícháme.

Broskve rozprostřeme na těsto, druhou polovinu nasypeme navrch jako drobenku. Pečeme asi 40 minut, dokud drobenka nezezlátne. Necháme vychladit.

Tip: Moučník je poměrně křehký, takže doporučuju talířek a lžičku.


Inspirace: www.sweetpeaskitchen.com

Žádné komentáře:

Okomentovat