čtvrtek 27. srpna 2015

Broskvový koláč s jogurtem


Na tenhle koláč jsem se opravdu těšila. Hned jsem si na ten recept vzpomněla, když mi kamarádi donesli krabičku plnou krásných velkých broskví. Byly báječné i jen tak samotné, zralé a přitom pevné, ale mně bylo jasné, že si jich prostě pár musím schovat na koláč. Pekla jsem ho poprvé, ovšem toho, že by se snad nepovedl, jsem se vůbec nebála - když je v těstě jogurt, korpus ani nemůže být jiný než vláčný a kyprý. K tomu navrch ty skvělé broskve. Borůvky byly tentokrát jen na ozdobu, můžete je s klidem vynechat. A opět platí, že koláč udělá parádu i s jakýmkoli jiným ovocem. Už se těším na švestkovou verzi, kdy do těsta přidám lžičku skořice...

Ingredience

(otevírací kulatá forma o průměru 25 cm)

2 vejce
50 g másla
150 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
200 g bílého jogurtu
200 g hladké mouky
1 lžička pečícího prášku
1 lžička jedlé sody

2 velké broskve
trocha borůvek

Postup


Troubu předehřejeme na 180 °C. Vyšleháme vejce s máslem a cukrem, až zesvětlají a nabudou. Přidáme vanilku a jogurt a šleháme další minutu do krémova. Vmícháme hladkou mouku, pečící prášek a jedlou sodu.

Těsto nalijeme do kulaté otevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Poklademe broskvemi nakrájenými na měsíčky a posypeme borůvkami. Pečeme asi 30 minut, testujeme špejlí.

Tip: Pokud nemáte rádi drsnou slupku broskví, stačí je na 10 vteřin ponořit do rendlíku s vroucí vodou nebo důkladně spařit. Slupka půjde lehce sloupnout dolů.



Žádné komentáře:

Okomentovat