čtvrtek 27. srpna 2015

The Daring Bakers: Ořechovo-semínkový chléb

Srpnová výzva The Daring Bakers byla opět slaná a tentokráte superzdravá. Od Susan z blogu The Kiwi Cook jsme dostali za úkol upéct bezlepkový ořechovo-semínkový chléb, tématem její výzvy totiž bylo "celozrnný a zdravý". Po prozkoumání receptu jsem zjistila, že ten superzdravý chléb vlastně znám. V originále se jmenuje The Life-Changing Loaf of Bread ("chleba, který vám změní život" - nebo tak nějak) a najdete ho na blogu My New Roots. Autorka recept uveřejnila asi před dvěma roky, je u něj (pro mne) neuvěřitelných 1 600 komentářů a vypadá to, že se dočkal obrovské popularity nejenom na onom blogu.

Kromě toho, že je chleba úplně bez mouky a tedy bez lepku, je přímo nabitý proteiny a vlákninou. A taky je to rychlovka, příprava vám zabere asi 10 minut. Zjednodušeně řečeno, stačí smíchat všechna semínka, zalít vodou a uplácat do formy. Chleba sice trochu vypadá jak krmení pro sýkorky (a vsadím se, že by jim vážně chutnal), ale vůbec není špatný. Obzvlášť pokud si i v obchodě vybíráte celozrnné housky hustě sypané. Jediné, co je třeba, je mít spíž zásobenou jako pracovitá veverka - rozličných semínek a ořechů je potřeba opravdu hodně. Já jsem dokupovala pouze psyllium (rozpustná vláknina), které najdete v každé zdravé výživě či v lékárně. 

A protože mám přeci jenom raději to sladké, už se těším, jak příště přidám javorový sirup či med, sušené ovoce a rozinky a upeču si takovou velkou müsli tyčinku :-)

Ingredience

135 g slunečnicových semínek
90 g lněných semínek
65 g mandlí nebo lískových ořechů
145 g ovesných vloček
2 lžíce chia semínek
4 lžíce psyllia (indická rozpustná vláknina)
1 lžička soli
1 lžíce javorového sirupu (vynechala jsem)
3 lžíce kokosového oleje, ghí nebo přepuštěného másla (dala jsem kokosový olej)
350 ml vody

Postup

V míse smícháme všechny suché suroviny, zalijeme vodou rozmíchanou se sirupem a rozpuštěným tukem. Důkladně promícháme, aby všechna semínka a oříšky nasákly vodu a vytvořily kompaktní směs. Psyllium nabobtná a bude fungovat jako pojivo. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní přendáme, důkladně uhladíme lžící. Necháme odpočinout při pokojové teplotě, minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc. 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečeme asi 20 minut, poté chleba vyndáme z formy a samotný vrátíme na prostřední mřížku (raději jsem dala na plech), pečeme dalších 30-40 minut. Upečený chléb zní na poklep dutě. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Krájíme na plátky, uždibujeme jen tak samotný, obložený podle chuti či k salátu. Výborný je i opečený v toustovači. Skladujeme v uzavřené nádobě, asi 5 dní. Jednotlivé plátky můžeme i zamrazit. 



*For the August challenge Susan from The Kiwi Cook dared us to make Seed & Nut Loaf – a super-healthy and gluten-free alternative to standard wheat-based bread.

Inspirace: www.mynewroots.org

2 komentáře:

  1. Thanks for participating in the challenge this month Vidlicka! Your bread looks fantastic and I reckon a sweet version with dried fruits and some honey or maple syrup would be a great idea.

    OdpovědětVymazat
  2. Yes, it is lovely with extra honey and dried fruits. Yours loaf looks great!

    OdpovědětVymazat