středa 2. září 2015

Chlebíček s rynglemi a skořicovou polevou

Další ovocný chlebíček, který bude patřit mezi stálice mojí kuchyně. Těsto je hutné a přitom vláčné, ovoněné vanilkou a proložené vrstvou šťavnatého ovoce se skořicí. Měla jsem doma misku rynglí, sladkých a měkkých, ale hodily by se i švestky, broskve, meruňky nebo třeba podzimní jablíčka pokrájená na kostičky. Cukrová poleva navrchu, to je ta pověstná třešnička na dortu. Nerada Ráda to znovu říkám, sladké chlebíčky mám prostě moc ráda. S horkým čajem na snídani, s kopečkem zakysané smetany ke svačině, na výlet do krabičky...

 Ingredience

150 g másla, změklého
130 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce
100 ml mléka
280 g hladké mouky
1 lžička pečícího prášku
špetka soli

miska rynglí nebo švestek, nakrájených na malé kousky (asi 16 rynglí / 8 švestek)
2 lžíce třtinového cukru
1 vrchovatá lžička skořice
1 lžíce hrubé mouky 

Poleva

5 lžic cukru moučka
1/3 lžičky skořice
1-2 lžíce mléka

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Postupně přidáme vanilkový extrakt, vajíčka a mléko. Poté opatrně vmícháme mouku s pečícím práškem a solí.

Pokrájené ryngle smícháme s cukrem, skořicí a moukou. Díky ní ovoce nepropadne během pečení těstem na dno.

Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do ní rozprostřeme polovinu těsta, navršíme polovinu rynglí, dáme druhou polovinu těsta a navrch zbytek rynglí. Pečeme asi 50 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, zakryjeme chlebíček alobalem.

Po upečení necháme chlebíček vychladnout na mřížce. Cukr se skořicí utřeme s mlékem dohladka, mléko přiléváme dle potřeby, aby poleva byla raději hustá, jinak steče dolů (jako se to víceméně stalo mně). Chlebíček ozdobně polejeme.








Inspirace: www.dish.co.nz


Žádné komentáře:

Okomentovat