pátek 11. září 2015

Vanilkové cupcakes s kakaovým mascarpone krémem

Hledání dobrého krému na cupcakes je boj. Alespoň pro mne. Většinou se řídím jednoduchými kritérii: a) krém nesmí být přeslazený, že vám z přemíry cukru trnou zuby; b) nesmí být ani příliš máslový - vzpomínka na staré cukrárny, brrrr; c) musí být dostatečně hutný, aby se jím dal cupcake pěkně ozdobit. Takže odpadají tak dvě třetiny amerických receptů, protože ty většinou kombinují hrnky cukru a kila másla. Je sice jasné, že takový krém drží tvar a neroztéká se, ale chuťově není nicmoc. Můj oblíbený krém na cupcakes je proto tento (a v kombinaci s nutellou ho najdete i tady). Protože ale dobrých krémů není nikdy dost a mascarpone rozhodně patří mezi moje oblíbené ingredience, nabízím i recept na výtečný krém z mascarpone, který je sladký tak akorát a zdobí se s ním jedna báseň.

Cupcakes jsem pekla na oslavu očekávaného narození jednoho malého chlapečka, proto ty ozdoby z fondánu... 

Ingredience

(24 cupcakes)
1 hrnek = 250 ml

225 g změklého másla
225 g cukru krystal
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
225 g hladké mouky
2 lžičky pečícího prášku

Krém
 
200 g mascarpone
2 lžíce změklého másla
1 hrnek cukru moučka
3 lžíce kakaa
(2 lžíce mléka)

Postup

Troubu předehřejeme na 175 °C. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Po jednom zašleháme vajíčka a vanilkový extrakt. Vmícháme hladkou mouku a pečící prášek. 

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, plníme zhruba do 3/4. Těsto je nadýchané, ale poměrně hutné, připomíná našlehaný máslový krém - nejlépe se bude dávkovat lžící. Do každé formičky dáme zhruba jednu lžíci, nijak neuhlazujeme, během pečení se samo srovná.

Pečeme dozlatova, asi 15 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Na krém krátce prošleháme všechny suroviny. Pokud chceme, aby byl dostatečně tuhý na zdobení, přidáme cukr. Naopak ho můžeme naředit trochou mléka. 


Inspirace: www.themuckymacbook.com

Žádné komentáře:

Okomentovat